Mainos
Mainos

Vanhanen: Tuulivoiman lisäys mahdollista

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää vihreiden esittämää tavoitetta tuulivoiman tuntuvasta lisäämisestä mahdollisena. Vanhasen mukaan mittaluokka olisi kuitenkin selvästi pienempi.

Vanhanen arvioi Ylen radiouutisten Pääministerin haastattelutunnilla, että tuulienergian määrä voisi vuoteen 2020 mennessä kohota lähelle 2000:ta megawattia. Se merkitsisi nykyisen tuotannon 20-kertaistamista. Kyseessä on Vanhasen mukaan "dramaattinen lisäys".

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg esitti eilen tavoitteeksi 3000 megawattia, mikä kasvattaisi nykyisen tuotannon 30-kertaiseksi.

Vanhanen korosti, että hallitus käsittelee kaikki uusiutuvaa energiaa koskevat ratkaisut yhdessä. Tavoite on, että 38 prosenttia Suomen energiantarpeesta tuotetaan uusiutuvalla energialla.

Hän itse kannattaisi ratkaisua, jossa lisäyksestä noin puolet tulisi bioenergiasta. Lopuista puolet tuotettaisiin tuulivoimalla ja loput tulisi vesivoimasta, jätteenpoltosta, maalämmöstä ja muista lähteistä.

Vihreiden näkemykset vesivoiman ja ydinvoiman lisäämisestä eivät Vanhasen mukaan välttämättä aiheuta suuria kiistoja.

Vuotosta tuskin nyt rakennetaan

Vanhanen tukee vesivoiman lisäämistä. Myös Vuotoksen rakentaminen pysyy hallituksen listalla, vaikka sen takana ei kuitenkaan ole "sellaista enemmistöä, joka pystyisi viemään hanketta eteenpäin".

Hän pitää kiinni hallitusohjelman kirjauksesta, että vesilakia muutetaan vain hallituksen yhteisellä päätöksellä, ei ilman vihreiden suostumusta.

Kollajan tekoallas voidaan Vanhasen mukaan jo poistaa listoilta, koska sitä ei hallituksessakaan ole tuettu.

Kiistat ydinvoimasta ratkotaan erikseen, sitä mukaa kuin uusia esityksiä hallituksen pöydälle tulee. Ratkaisuun vaikuttaa se, kuinka ilmastotavoitteita kyetään edistämään.

Vanhasen mukaan keskeinen rooli on metsistä saatavalla energialla.

Sekä energiantuotantoon, liikennehankkeisiin että moniin muihin ratkaisuihin vaikuttaa se, kuinka turvataan puunsaanti. Ratkaisuja tehdään jo maaliskuun kehysriihessä.

Aluepolitiikan linja säilyy

Vanhasen mukaan hallitus aikoo pitää kiinni lähes 8000 valtionhallinnon työpaikan siirtämisestä pois pääkaupunkiseudulta. Se on määrä toteuttaa 12 vuoden aikana. Jo nyt on päätetty yli 3000 työpaikasta.

Aluepolitiikkaan liittyvät myös hallituksessa esiin tulleet kiistat korkeakoulujen yhdistämisestä. Vanhanen vakuutti, että sellaista tilannetta, jossa yliopistopaikkakunta jäisi ilman korkeakoulua, ei tule.

Vanhanen ei ota selvää kantaa liikenteen ruuhkamaksuihin. Jos kunnissa on niihin halukkuutta, hallituksen tulee lainsäädännöllä luoda edellytykset niiden omille päätöksille.

Pekkarinen tyrmää tuulivoimaesitykset

Sen sijaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) arvostelee vihreitä energiapolitiikasta, joka pyrkii hänen mielestään vain vastustamaan kaikkia uusia hankkeita.

Pekkarisen mielestä on ihmisten harhaanjohtamista sanoa vihreiden tapaan, että Suomen energiatarpeet kyetään hoitamaan "sanomalla ei uudelle ydinvoimalle, ei turpeen uusille mahdollisuuksille liikenteen polttoaineena ja ei uudelle vesivoimalle".

Vihreiden malli, jossa tulevat energiatarpeet ratkaistaisiin keskeisesti tuulivoiman 3000 megawatin lisärakentamisella, on Pekkarisen mukaan vailla minkäänlaista realismia. Paikkaansa eivät pidä myöskään vihreiden väitteet Vuotoksen 30-40 megawatin tuotannosta tai siitä, ettei tuulivoima muka tarvitse säätövoimaa.

Pekkarinen katsoo, että vihreiden linja merkitsisi tuhansien työpaikkojen menetyksiä suomalaisessa teollisuudessa ja kotitalouksien sähkönhinnan entistäkin jyrkempää nousuvauhtia.

Suomen energiastrategian rakennustyössä on Pekkarisen mielestä käynyt selväksi, että ilmastovelvoitteiden täyttämiseen tarvitaan kaikki mahdollinen metsäenergia, todella suuret energiasäästöt, jonkin verran lisää ydinvoimaa ja turpeelle uudet mahdollisuudet liikenteen polttoaineissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme