Mainos

Vanhanen tyytyväinen EU:n perussopimukseen

Vanhasen mukaan sopimusta joudutaan tulkkaamaan kansalaisille samalla tavoin kuin kotimaistakin lainsäädäntöä. EU:n perussopimus oli pääministerin mukaan niin kattava, ettei syksyiselle hallitusten väliselle kokoukselle jää juurikaan isoja kysymyksiä.

EU:n perussopimus päästään uudistamaan eurooppalaisittain hyvässä hengessä, arvioi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Viime viikon Brysselin EU-huippukokouksessa saavutettiin Vanhasen mukaan yllättävän kattava sopu.

- Kokous oli menestys. Sopimuksen muoto muuttuu, mutta se ei ole tärkeää verrattuna siihen, että sisällöistä syntyi ratkaisu. Jatkokäsittely sujunee edellistä sopimusehdotusta maltillisemmin, hän toteaa.

Pääministeri on selvittänyt kokouksen tuloksia eduskunnan suurelle valiokunnalle.

Vanhasen mukaan vastaanotto oli enimmäkseen myönteinen, koska Suomi saavutti liki kaikki hallituksen ja eduskunnan asettamat tavoitteet.

Vanhanen myönsi kuitenkin, että EU:n tavoite sopimuksen yksinkertaistamisesta jää sanahelinäksi.

- Jatkossakin sopimus tulee muodostumaan useista osista, joten selkeys kärsii. Sopimusta joudutaan tavallaan tulkkaamaan kansalaisille, mutta toisaalta tilanne on sama kotimaisenkin lainsäädännön kanssa. Vaikeaselkoisuutta on tarpeen avata kansantajuisilla oppailla, pääministeri arvelee.

Vanhanen pitää todennäköisenä, että jotkut vaativat sopimuksen uudistamisesta kansanäänestystä. Vanhasen mielestä kansanäänestystä ei edelleenkään tarvita.

"Suomi ei kärsinyt edellisen perustuslain ratifioinnista"

Pääministerin mielestä Saksa menetteli aivan normaalisti käydessään huippukokouksessa runsaasti kahdenkeskisiä neuvotteluita vaatimuksillaan öykkäröineiden Puolan ja Britannian kanssa.

- Puheenjohtajamaan tehtävä on rajata ongelmat ja neuvotella niiden kanssa, jotka ongelmia näkevät. Saksa hoiti asian tehokkaasti ja niin ettei se häirinnyt muita maita, Vanhanen toteaa.

Vanhasen mielestä syntynyt sopu oli lopulta niin kattava, ettei hallitusten väliselle kokoukselle jää syksyksi juurikaan isoja kysymyksiä. Suomen osalta neuvottelut eivät olleet kovinkaan kireät.

Suomi oli varautunut joustamaan esimerkiksi määräenemmistöpäätöksien linjauksista, mutta niihin kokous ei kajonnut.

Vanhasen mielestä Suomi ei kärsinyt siitä, että viime joulukuussa eduskunta vahvisti jo vuonna 2005 kariutuneen edellisen sopimusesityksen, jota vielä tuolloin kutsuttiin EU:n perustuslaiksi.

- Ei se ainakaan heikentänyt asemia, koska nyt olimme Saksan ohella mukana parinkymmenen maan rintamassa, joka piti kiinni aiemmin neuvotelluista sisällöistä, Vanhanen sanoo.

EU haluaa saada uusitun perussopimuksen voimaan ennen kesän 2009 europarlamenttivaaleja. Vanhanen uskoo, että sopimus on valmis EU-maiden hallituksien allekirjoitettavaksi ensi kevääseen mennessä, jolloin jäsenmaiden ratifiointikierrokselle jäisi aikaa runsas vuosi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot