Mainos
Mainos

Vanhanen: Väylätyöryhmän ehdotusta ei voi toteuttaa yhdellä vaalikaudella

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus ei ole sitoutunut väylätyöryhmän ehdotuksen toteutumiseen yhdellä vaalikaudella. Hän muistutti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että rahat eivät riitä kaikkeen.

Pääministeri Matti Vanhanen antaa ymmärtää, että budjettiriihessä valtion talousarvioon ei tule mukaan enää uusia väylähankkeita. Hän ei Ylen Pääministerin haastattelutunnilla vastannut asiaan aivan suoraan. Hän vain mainitsi, että hän teki yhdessä valtiovarainministeri Antti Kalliomäen kanssa esityksen, joka nojaa budjettikehyksiin.

Vanhanen korosti, että missään ei ole ollut olemassa semmoista väylähankkeiden listaa, joka olisi toteutettavissa yhden vaalikauden aikana. Hän muistutti, että rahat eivät riitä kaikkeen. Menokehykset on päätetty neljälle vuodelle, ja niistä täytyy pitää kiinni.

Vanhanen huomautti, että hallitus ei ole sitoutunut väylätyöryhmän ehdotuksen toteutumiseen yhdellä vaalikaudella. Kaikki hankkeet kuitenkin toteutuvat hänen mukaansa aikanaan.

Hallituksessa on ministereitä, jotka ovat tyytymättömiä Vanhasen ja Kalliomäen perjantaina syntyneeseen esitykseen. Siinä Kalliomäen johtaman ministeriön alkuperäiseen hankeluetteloon lisättiin kaksi hanketta ensi vuodelle. Esitys ei riko Vanhasen mukaan budjettiraameja eikä se liioin edellytä valtionyhtiöiden myynnin lisäämistä.

Mm. kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on arvostellut esitystä ja sanonut, että hallituksen pelisääntöjä on rikottu. Vanhanen ei myöntänyt pelisääntöjä rikotun. Joka tapauksessa hän toivoo, että hallitus ja eduskunta pitäytyvät budjettiraameissa.

Väylähankkeet ovat nousseet kesän kuumaksi poliittiseksi keskustelunaiheeksi. Vanhasen mielestä tämä on ymmärrettävää, sillä erimielisyyksillä herkutellaan.

Suuria asioita

Vanhanen kuitenkin muistutti, että budjettiriihessä on väylähankkeiden ohella muita suuria asioita. Hänen mielestään mielenkiintoinen kysymys on mm., miten matalapalkka-alojen ihmisten asemaa saadaan parannetuksi. Samaten suuri kysymys on ns. köyhyyspaketti eli pienituloisten tilanteen kohentaminen.

Köyhyyspaketti lienee budjettiriihen hankalin kysymys, vaikkei Vanhanen asioita mitenkään asettanutkaan vaikeusjärjestykseen. Vaikeudesta kuitenkin kielii jo sekin, että ennen budjettineuvotteluja ei ole tehty mitään päätöksiä siitä, kuinka paljon rahaa köyhyyspakettiin aiotaan suunnata.

Presidentti Martti Ahtisaaren CMI-toimiston rahoitus tuntuu olevan jossain määrin kiusallinen asia hallitukselle. Taannoin julkisuudessa kerrottiin, että ulkovalloilta tulee rahoitusta CMI:lle, mutta Suomi ei suoraan rahoita toimistoa. Vanhanen muistutti, että Suomi on ollut mukana CMI:n projektirahoituksessa. Hän myös huomautti, että CMI on tietoisesti valtioista riippumaton itsenäinen elin. Asian kiusallisuudesta kielii Vanhasen toteamus, että asiaan täytyy paneutua.

Kesän aikana on paljon puhuttu myös pakkokaavoituksesta. Vanhanen on tukenut Kalliomäen näkemyksiä pakkokaavoituksesta. Vanhasen mielestä laissa pitäisi olla velvoite siitä, että kysyntään on vastattava kaavoituksella, jotta hinnat pysyisivät kurissa.

Hän korosti, että etenkin pääkaupunkiseudulla omakotitonttien hintojen kehitys on ollut sietämätöntä. Tässäkään asiassa ei pitäisi Vanhasen mielestä mennä liiallisuuksiin, sillä kaavoitusongelmat koskevat vain 20-30:tä kuntaa. Ainakin pääkaupunkiseudulla tarvitaan hänen mielestään "tuhansien tonttien näkymä". Ihmisillä pitäisi olla varmuus, että tontteja riittää.

Ei alennuksia polttoaineveroon

Vanhanen teki haastattelussa selväksi, että polttoaineveroihin ei ole tulossa alennusta. Muutosta ei tule, vaikka polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätyskorkeuksiin.

Vanhanen perusteli tätä sillä, että EU:ssa on sovittu yhteisestä linjasta. Sen mukaisesti öljyn tuottajille ei haluta antaa tilaisuutta tilaisuutta hinnankorotuksiin sen perusteella, että kuluttajamaissa alennetaan verotusta. Hän muistutti, että kuluttaja ei veronalennuksista hyötyisi.

"Ministerivaihdoksella ei kiirettä"

Vanhanen ei kiirehdi SDP:n uuden puheenjohtajan Eero Heinäluoman saamista hallitukseen.

Vanhanen sanoo tavanneensa SDP:n johtoa kesäkuun puoluekokouksen jälkeen ja hyväksyneensä aikataulun, jonka mukaan puolue päättää mahdollisista muutoksista hallitusryhmässä syys-lokakuun aikana.

Eero Heinäluomaa on julkisuudessa istutettu lähinnä valtiovarainministeri Antti Kalliomäen paikalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme