Mainos
Mainos

Vanhasen perhevero ei innosta

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) haikailema perheverotus ei saa ekonomisteja innostumaan. Esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Reija Liljan mielestä perhevero olisi paluu menneisyyteen.

Perheverotus tarkoittaisi sitä, että puolisoiden tulot laskettaisiin yhteen ja jaettaisiin verotusta varten kahdella. Verotus kevenisi näin varsinkin niissä perheissä, missä puolisoiden palkkojen suuruudessa on iso ero.

Vanhanen toisti jälleen kuukausi sitten keskustan puoluevaltuustossa, että pienten lasten vanhempia pitäisi voida verottaa myös yhdessä. Vanhasen perheverotus olisi vanhemmille vapaaehtoista - vanhemmat voisivat siis valita, verotetaanko heitä yhdessä vai erikseen - ja sitä voisi käyttää määräajan, esimerkiksi 2-3 vuotta, kun lapset ovat pieniä. Pääministerin perusteena oli se, että näin kannustettaisiin taloudellisesti ihmisiä lastentekoon ja että vanhemmat voisivat olla enemmän lastensa kanssa.

Vanhanen haluaisikin, että perheverotusta pohdittaisiin samassa yhteydessä kuin koko verojärjestelmän uudistamista, eli alivaltiosihteeri Martti Hetemäen vetämässä verotyöryhmässä.

Ei kannusta työntekoon

Toistaiseksi lähinnä vain muut keskustapoliitikot ja keskustaa lähellä olevat lehdet ovat innostuneet perheverotuksesta. Ajatus on litistetty ainakin SDP:n, kokoomuksen ja parin tutkijan toimesta: ajatus perheverosta on paluu menneisyyteen, sanoo esimerkiksi tutkimusjohtaja Reija Lilja Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Sen käyttäminen kannustaisi arvostelijoiden mukaan vain siihen, että naiset jäävät kotiin.

- Tästä hyötyisivät sellaiset pariskunnat, joiden tuloero on erittäin suuri, kuten toimitusjohtajat kotirouvavaimoineen. Perheverotus antaisi siis vain joillekin mahdollisuuden saada verohelpotuksia. En näe mitään erityistä syytä sille, että tällaista vanhanaikaista mallia suunnitellaan, vieläpä tällaisessa tilanteessa, kun kaikkien työpanosta tarvitaan, Lilja ihmettelee.

Hän pitää hassuna, että nyt oltaisiin luomassa järjestelmää, joka kannustaa jäämään kotiin eikä työllistä.

- En näe, millä tavalla tämä malli tukisi työntekoa. Kuulostaa siltä, että hän (Vanhanen) on ajamassa naisia hoitovapaalle.

Vain yksi järjestelmä lasten kotihoitoon

Ihan samoilla linjoilla on Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja, joka keväällä selvitti perusteellisesti perheverotuksen käyttöä muissa Euroopan maissa. Kurjenojan mielestä Suomeen on jo luotu erinomainen järjestelmä, joka tukee lasten kotihoitoa eli kotihoidontuki.

- Meillä ei voi olla kahta ihan päällekkäistä järjestelmää, jotka kohdistuu samaan asiaan. Siinä ei ole mitään järkeä. Jos verotuksella halutaan tukea kotiin jäävää puolisoa, niin sitten kotihoidontuki pitää ottaa pois, Kurjenoja sanoo. Hänestäkin on ongelma, että perheverotuksen käyttäminen ei kannustaisi naisia töihin.

Myös Demarinaiset pitävät outona pääministeri Vanhasen kaipuuta perheiden yhteisverotukseen. Kotiin jäävät olisivat taloudellisesti riippuvaisia puolisostaan, yhteisverotus hyödyttäisi vain pientä osaa perheistä eikä yksinhuoltajia lainkaan, Demarinaiset sanoivat lokakuussa. Kokoomusnaiset ovat olleet samaa mieltä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme