Mainos

"Vanhemmat tietämättömiä kouluruokailun todellisuudesta"

Vantaankosken yläasteella poliisin hälyttämiseen johtanut kalapuikkokiista on herättänyt voimakkaan keskustelun kouluruokailun tasosta. Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, varataanko lapsille riittävästi ruokaa, kun annoskokoja joudutaan rajoittamaan.

- Meidän on muistettava, että nämä ovat mielikuvia eikä todellisuus ole näin ankeaa. Vaikka kunnat ovat toki erilaisia, pääsääntöisesti asiat ovat paremmalla mallilla kuin luullaan, painottaa tutkimuspäällikkö Pirjo Pietinen Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksesta.

Helsingin kaupungin opetusviraston ruokapalvelupäällikön Airi Rintamäen mukaan monilla vanhemmilla mielikuvat kouluruokailusta ovat peräisin heidän omilta kouluajaltaan eivätkä ne välttämättä vastaa todellisuutta.

Joissain kouluissa vanhempia on perehdytetty kouluruokailun todellisuuteen tarjoamalla vanhempainilloissa samaa ruokaa, mitä lapsille on päivällä tarjottu.

- Tällaisella yhteistyöllä poistetaan epäluuloja ja harhakäsityksiä.Vanhemmat ovat olleet tosi yllättyneitä siitä, miten monipuolista ruokaa emännät pystyvät taikomaan pienelläkin rahalla, Pietinen kertoo.

Rintamäki tyrmää väitteet siitä, että ruokaa ei saisi hakea lisää.

- Meillä on ohjeellinen annoskoko, mutta tarjoilulinjastossa on maininta siitä, että halutessaan oppilas voi hakea lisää. Lähtökohta on se, että ensin koostetaan ohjeiden mukainen annos lisukkeineen. Se on myös ravitsemuksellisesti oikeaoppisesti koottu, Rintamäki selittää.

Ruoka-annos jopa 50-60 sentillä

Helsingissä yhden aterian kustannukset ovat 1,90 euroa. Siitä puolet on raaka-ainekuluja.

- Me emme onneksi ole joutuneet summaa pienentämään. Helsingissä päättäjät ovat lisänneet resursseja ja linjanneet, että kouluruokailun nykyinen taso halutaan säilyttää, Rintamäki toteaa.

Tutkimuspäällikkö Pietisenmukaan kaikissa kunnissa kouluruokailun taso ei ole samaa luokaa. Joissain kunnissa raaka-ainekustannukset ovat vain 50-60 senttiä oppilasta kohden.

- Se on todella pieni summa ja voi jo olla terveysuhka. Lähetän sellaisia terveisiä kuntien päättäjille, että kyllä jostain täytyy löytyä muutamia kymmeniä senttejä lasten ruokaan, Pietinen kovistelee.

"Perheet unohtavat aamiaisen"

Ohjeistuksen mukaan kouluruokailun olisi täytettävä kolmasosa päivittäisestä ravinnontarpeesta. Ammattilaiset ovat vakuuttuneita siitä, että lähtökohtaisesti tavoite toteutuu.

- Se tietenkin edellyttää sitä, että lapsi ottaa sen koko ateriakokonaisuuden, johon kuuluu myös salaattia, leipää ja juomaa.

Vanhemmat valittelevat sitä, että lapset tulevat kotiin sudennälkäisinä koulupäivän jälkeen. Pietisen mukaan asiassa voi olla myös vanhemmilla peiliinkatsomisen paikka.

- Monissa perheissä ollaan unohdettu aamiaisen merkitys. Lähtökohta on se, että kotona syödään kunnollinen aamiainen, jotta jaksaa koko päivän.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot