Mainos
Mainos

Vanhemmilla vähän aikaa lapsilleen

Pyykkien ripustaminen, piknik takapihalla ja pullan leipominen ovat yksi resepti perheen onnistuneeseen kesälomaan. Lastenpsykiatri Leena Repokari muistuttaa, että lapset eivät tarvitse luksuselämää, vaan ihan tavallista arkea.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä työskentelevä Repokari pitääkin Lastenklinikoiden kummien teettämän tutkimuksen tuloksia hälyttävinä. Tutkimuksen mukaan yli puolet töissä käyvistä vanhemmista viettää arkipäivisin lastensa kanssa alle kaksi tuntia.

Valtaosa tutkimukseen osallistuneista vanhemmista koki työn ja kotiaskareiden lohkaisevan niin ison palan arkipäivästä, että voimat eivät enää riitä lasten kanssa puuhasteluun.

Repokari huomauttaa, että lapset eivät vaadi mahdottomia, vaan heidät saa iloisiksi varsin yksinkertaisilla ja pienillä asioilla.

- Ainakin sen voi tehdä, ettei puhu kännykässä samalla, kun hakee lapsen tarhasta. Lapsella on hirveästi kerrottavaa, kun hän on ollut erossa vanhemmastaan pitkän päivän ja ikävöinyt. Se on kauhean tärkeä hetki, Repokari miettii.

Ei laatuaikaa, vaan joutoaikaa

Tutkimukseen osallistuneista vanhemmista puolet kertoi hyvittelevänsä menetettyä arkiaikaa panostamalla lomiin. Repokarin mukaan lomat eivät kuitenkaan korvaa menetettyä arkea.

- Loma-aika on ihan toinen juttu kuin arjen jakaminen. Lapsille sattuu koulussa kaikenlaista, ja he haluavat jakaa niitä pieniä juttuja. Ja silloin pitää olla korvia, joille kertoa niitä asioita. Muuten kontaktin lapseen menettää, Repokari sanoo.

Hänen mielestään lasten lomakalenterin ei tarvitse täyttyä huvipuistoretkistä, sillä lapset ovat onnellisia jo niistä yhteisistä hetkistä. Lomilla tärkeintä ei ole laatuaika, vaan joutoaika.

- Lapset tarvitsevat joutoaikaa eli sitä aikaa, kun olla möllötetään, syljeskellään kattoon eikä tehdä mitään ihmeellistä, Repokari sanoo.

Lastenklinikoiden kummeille tutkimuksen teki Research International Finland viime kuussa. Se toteutettiin internetissä. Kyselyyn vastasi kaikkiaan reilut 500 alle 12-vuotiaiden lasten vanhempaa. Noin 70 prosenttia vanhemmista kävi kokopäivätyössä, ja vajaa kymmenesosa oli osa-aikatyössä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme