Mainos
Mainos

Vanhempien suuri toive toteutuu vihdoin: Uudessa lastensairaalassa voi jäädä yöksi sairaan lapsen luo

Parin vuoden kuluttua käyttöönnotettava uusi lastensairaala toteuttaa yhden vanhempien suurimman toiveen, kun se mahdollistaa yöpymisen hoidossa olevan sairaan lapsen luona.

Viime vuosituhannella suunnitellulla Helsingin Lastenklinikalla tämä ei ole ollut mahdollista, koska tiloja ei oltu suunniteltu yöpymiseen.

– Lastenklinikalla vanhemman yöpyminen sairaan lapsensa luona on ollut mahdollista vain poikkeustapauksessa ja tämäkin tapahtuu siten, että yöpyy lapsensa huoneessa lattialla olevalla patjalla, sanoo Uuden lastensairaalaan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö Pekka Lahdenne.

Lahdenteen mukaan sairaalan kaikki toiminnot viritetään siten, että perhe on keskiössä.

– Uudessa lastensairaalassa on oikeastaan hoidon edellytys, että ainakin toinen vanhempi on lapsensa luona päivällä ja yöllä, sanoo Uuden lastensairaalaan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö Pekka Lahdenne.

Heidi Tonterin keskospojat Samu ja Juho syntyivät vuosi sitten Lastenklinikalla. Tonterin mukaan raastavin kokemus oli lasten jättäminen yöksi hoitoon, kun itse joutui nukkumaan kotona eikä voinut yöpyä sairaalassa. Tonteri iloitsee suuresti tulevasta muutoksesta.

Vanhemmat toivovat: tiloja ja tietoa

Lahdenteen mukaan suurin osa vanhempien toiveista uudessa sairaalassa liittyi tiloihin.

– Kysyimme toiveita yli 300 vanhemmalta ympäri Suomea. Kaksi kolmasosaa toiveista liittyi tiloihin, mutta kolmasosa sairaalatoiminnan järjestelyihin, esimerkiksi odottamiseen, tiedonsaantiin ja sairaalassa asiointiin. Näitä toiveita olemme pystyneet toteuttamaan.

Lahdenne sanoo, että vanhempien toiveita on kuunneltu tarkalla korvalla.

– Vanhempien sydäntä lähinnä oli toive saada olla hoidossa olevan lapsensa luona yötä ja syödä hänen kanssaan ja että lapsille tulisi riittävästi leikkitilaa. Yläkertaan tulee vanhemmille nyt oma olohuone ja vuodeosastojen huoneissa on ylimmistä kerroksista upeat näkymät.

– Vanhemmat yöpyvät oman lapsensa huoneessa, mutta kaikilla vuodeosastoilla on lisäksi vanhemmille yhteinen lepohuone. Lapsille ja nuorille on tulossa iso leikkiterapia- ja musiikkiyksikkö, Lahdenne kertoo.

Uutta myös digitalisaatio

Sairaalaan on haettu mallia Australiasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta. Myös digitalisaatiolla on uudessa sairaalassa iso rooli.

– Sairaalan toiminnassa vahvasti mukana oleva digitalisaatio tuo mukanaan vanhemmille lisää tietoa ja helppoutta asiointiin. Näin vanhemmat ja lapsensa tuntevat olonsa turvalliseksi. Osa potilaiden seurannasta voidaan jatkossa tehdä tabletin kautta eikä aina tarvitse tulla sairaalaan.

Kokemuksia on kerätty jo etukäteen.

– Jo nyt meillä on koekäytössä palautteen kerääminen lapsilta tablettien välityksellä. Tulemme keräämään palautetta myös vanhemmilta koko ajan, että voimme reagoida siihen välittömästi. Tämä on uutta julkisessa sairaanhoidossa, toteaa Lahdenne.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot