Mainos
Mainos

Vanhempien tupakointi lisää istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä

Vanhempien tupakointi lisää vaikean raskauskomplikaation, istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä, osoittaa tuore väitöstutkimus. Väitös tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.

Istukan ennenaikaista irtoamista esiintyy alle prosentissa kaikista raskauksista, mutta se aiheuttaa jopa 30 prosenttia kaikista sikiön kohtukuolemista ja alle viikon ikäisten vastasyntyneiden kuolemista. Siitä aiheutuu myös 10 prosenttia kaikista ennenaikaisista synnytyksistä.

Lääketieteen lisensiaatti Minna Tikkanen selvittää väitöstyössään, mitkä raskautta edeltävät ja raskaudenaikaiset tekijät ennustavat istukan irtoamista.

Tutkimuksessa löydettiin lukuisia istukan ennenaikaiselle irtoamiselle altistavia raskautta edeltäviä riskitekijöitä, joista merkittäviksi osoittautuivat tupakointi, kohdun epämuodostuma ja aiempi keisarileikkaus. Raskauden aikaisia riskitekijöitä olivat äidin ja isän tupakointi, alkoholin käyttö, raskausmyrkytys ja istukan ja sikiökalvojen tulehdus.

- Näiden tulosten perusteella voi sanoa, että tupakoinnin välttäminen on tärkein ja helpoin tapa ehkäistä istukan ennenaikaista irtoamista. Sekä äidin että isän raskauden aikainen tupakointi kaksinkertaistavat tämän raskauskomplikaation riskin, ja jos molemmat tupakoivat, riski on lähes viisinkertainen, Tikkanen sanoo.

Istukan irtoamisen aiheuttama vastasyntyneisyyskuolleisuus on edelleen korkea, vaikka se onkin laskenut keskoshoidon tehostuttua. Kuolleisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea ennenaikaisuus mutta myös sikiön kasvun häiriintyminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme