Mainos

Vanhempien uupumus kasvattaa lastensuojelun tarvetta

Tutkimuksen mukaan useat lastensuojelua tarvitsevat tulevat köyhistä perheistä.

Vanhempien uupumus, perheen köyhyys ja suuret muutokset ovat usein taustalla, kun lapset tulevat lastensuojelun piiriin. Stakesin tutkimuksen mukaan useimmat lastensuojelua tarvitsevat tulivat viime vuonna köyhistä perheistä. Suojelun tarpeessa on myös hyvätuloisten lapsia.

Lastensuojelua tarvitsevien suurimmat ryhmät olivat viime vuonna alle kolmivuotiaat ja murrosikäiset.

Uupumus vaivaa lähinnä pienten lasten tai murrosikäisten vanhempia. Erikoistutkija Tarja Heinon mukaan vanhemmat saattavat itse pyytää apua, jos murrosikäinen ei kunnioita mitään rajoja tai vanhemmat näkevät, että nuori on syöksykierteen rajalla.

Pienten lasten vanhempia taas uupumus uhkaa, jos vaikkapa äiti hoitaa yksin monta lasta. Jos yhdelläkin lapsella on jokin paljon erityistoimia vaativa sairaus, se vie paljon vanhemman voimia.

-Jos tällaisessa tilanteessa tapahtuu vielä jotakin ylimääräistä, kuten tulee rahavaikeuksia, vanhemmalta voivat voimat ja keinot loppua, Heino kuvailee.

Heinon mukaan monia perheitä auttaisi vaikeassa tilanteessa aivan tavallinen kodinhoitoapu tai rahasumma esimerkiksi lasten harrastuksiin. Tärkeää olisi myös saada lapselle koulussa erityisopetusta, jos hän sitä tarvitsee. Näin lapsi ei välttämättä tarvitsisi myöhemmin lastensuojelun tukitoimia.

Lastensuojelu ei ala aina ajoissa

Lastensuojelu ei aina ala ajoissa. Stakesin selvityksessä mukana olleet sosiaalityöntekijät arvioivat, että joka kolmannen lapsen tapauksessa lastensuojelutoimiin ryhdytään liian myöhään.

Selvitys osoitti, että ehkäisevä lastensuojelutyö tulisi ulottaa kaikille kunnan toimialoille. Vaikeuksissa oleville perheille tulisi antaa käytännön apua arkipäivän ongelmissa.

Ehkäisevällä lastensuojelulla tarkoitetaan esimerkiksi tukea, jota annetaan äitiys- ja lastenneuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotyössä. Ennalta ehkäisevää apua voidaan antaa, vaikka lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana.

Stakes selvitti Tampereen, Porin ja Hämeenlinnan seuduilla, keitä lastensuojelun uudet asiakkaat olivat vuonna 2006. Selvityksen mukaan suojelun tarpeessa olevat lapset tulevat usein sellaisista perheistä, joissa on paljon muutoksia, uupumusta ja köyhyyttä. Perherakenne oli muuttunut useammalla kuin joka toisella suojelun tarpeessa olleella lapsella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot