Mainos
Mainos

Vanheneva kunnallinen viemäriverkosto vaatii pikaista korjausta

Korjauskuluiksi arvioidaan jopa 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kulut siirtyvät kuluttajille vesimaksujen muodossa.

Kuluttajien vesimaksuihin on tulevaisuudessa luvassa tuntuvia korotuksia, arvioi Kuntaliitto. Syynä tähän on vanhenevan kunnallisen viemäriverkoston rapistuminen.

Kalliiden korjauskulujen peittämiseksi moni vesilaitos joutuu nostamaan vesilaskua jopa kymmenillä prosenteilla.

Helsingin Suutarilassa on katu ollut auki koko kesän. Touko- kesäkuun taitteessa viemäriputki räjähti, ja saneeraustyöt jatkuvat yhä.

- Valitettavan usein käy niin, että kun putki romahtaa, niin silloin havahdutaan siihen, että tarvitsee tehdä jotain. Ja edelleen näitä romahduksia sattuu – päivittäin, toimitusjohtaja Sakari Kuikka Painehuuhtelu Oy PTV:stä kertoo

Helsingissä rapistuvat viemärit yritetään nyt paikantaa alueellisilla tv-kuvauksilla. Rahaa tutkimuksiin ja saneeraukseen aiotaan käyttää noin sata miljoonaa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Koko maan ongelma

Kuntaliitto arvioi, että koko maassa välitön korjaustarve olisi vuositasolla parinsadan miljoonan luokkaa. Tällä hetkellä kuitenkin vain harva kunta hoitaa viemäriverkostoaan järjestelmällisesti.

- Kaikki tiedot kyllä viittaa siihen että tällaista korjausvelkaa on syntymässä eli se korjaamisen määrä ei vastaa sitä mikä olisi tämä korjaustarve, yhdyskuntatekniikan päällikkö Jussi Kauppi Suomen kuntaliitosta kertoo.

Kunnallinen viemäriverkosto on Suomessa rakennettu pitkälti 1960- ja 1970-luvuilla. 45 000 kilometriä pitkästä verkostosta iso osa on jo nyt korjausiässä tai pian tulossa siihen.

Kalliit korjaukset kaatuvat jossakin vaiheessa vesilaskun mukana kuluttajan niskaan.

- Helposti voidaan puhua varmaan jopa muutaman kymmenen prosentin korotuksista joissakin tapauksissa, Kauppi arvioi.

Viemäriverkostoa rapauttavat iän lisäksi myös ulkopuoliset tekijät, kuten raskas liikenne ja rakentaminen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme