Mainos
Mainos

Vanhoillislestadiolaisuus ja SRK - mistä on kysymys?

Lestadiolaisuus on 1800-luvun puolivälissä Lapissa syntynyt luterilainen herätysliike. Pohjoismaiden suurin herätysliike on hajaantunut eri suuntauksiin, joista suurin on vanhoillislestadiolaisuus. Lestadiolaisuus-infosivuston mukaan Suomessa on noin 80 000-150 000 vanhoillislestadiolaista.

Rauhanyhdistykset ovat vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen paikallisorganisaatioita. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 200 rauhanyhdistystä. Rauhanyhdistykset toimivat yhdistyslain mukaisina rekisteröityinä yhdistyksinä

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, SRK on Suomessa toimivien vanhoillislestadiolaisten rauhanyhdistysten keskusjärjestö.

SRK:n ja rauhanyhdistysten tarkoituksena on niiden sääntöjen mukaan "herättää ja elvyttää kristillistä uskonelämää sekä edistää kristillissiveellisten elämätapojen, kansanraittiuden ja isänmaallisen mielen vakiinnuttamista kansan keskuudessa."

SRK järjestää muun muassa leirejä leirikeskuksissaan ja kansanopistoissaan. Se järjestää myös niin sanotut suviseurat, joka on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen nelipäiväinen kesäjuhla. Suviseuroihin osallistuu vuosittain noin 70 000 ihmistä.

Lähteet: Wikipedia, Lestadiolaisuus.info, SRK ry

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme