Mainos
Mainos

Vanhojen asuntojen hinnat romahtamassa

Hintakuplan puhkeaminen asuntokaupassa saattaa olla tosiasia myös Suomessa. Kiinteistönvälittäjien mukaan vanhojen asuntojen hinnat ovat pudonneet rajusti huhtikuusta.

Kerrostalokaksioiden hinnat olivat syyskuun lopussa 8,4 prosenttia alemmat kuin huhtikuussa. Koko maan keskihinta oli syyskuun lopussa 1871 euroa neliöltä, kun huhtikuussa hinta oli 2043 euroa.

Myös kauppojen määrä on supistunut nopeasti, sillä heinä-syyskuussa myytiin 21 prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuosi sitten.

Asuntojen hinnat ovat tulleet alas Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa jopa kymmenien prosenttien tahtia. Suomessa aiempi hintojen nousu on ollut maltillisempaa, joten mahdollinen kuplakin on pienempi.

Hintojen laskun ripeys merkitsee kuitenkin sitä, että vanhojen asuntojen hinnat ovat jo nyt pudonneet selvästi alemmiksi kuin vuosi sitten. Asunnot kallistuivat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan huhtikuuhun saakka, jolloin saavutettiin hintahuippu.

Kerrostaloasuntojen keskihinta oli syyskuussa 6,5 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.

Asuntomarkkinoiden nopeata jäähtymistä kuvaa myös se, että myös uudet asunnot ovat jääneet rakennuttajien käsiin. Rakennuslehden viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan uusien asuntojen myynti on vähentynyt toukokuusta peräti 30 prosenttia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Valmiiden asuntojen varastot ovat suuremmat kuin kertaakaan sitten 1990-luvun laman.

Rakennusliikkeet ovat käynnistämässä enää vain yksittäisiä kerrostalokohteita. Alalta on kuultu lausuntoja, joiden mukaan asuntotuotanto on vapaassa pudotuksessa.

Helsingissä kovinta vauhtia

Kiinteistönvälittäjien mukaan vanhojen kerrostalokaksioiden hintojen lasku on kohdellut kaltoin etenkin Helsinkiä, jossa neliöhinnoista on pyyhkiytynyt pois 400 euroa. Keskihinta oli syyskuussa 3083 euroa neliöltä. Pudotusta huhtikuusta kertyi 11,5 prosenttia.

Suurempien asuntojen hinnat ovat syöksyneet vielä enemmän kuin kaksioiden.

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto huomauttaa, että Helsingissä hintojen nousu on myös ollut kovinta viime vuosina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme