Mainos
Mainos

Vanhojen sotilaskoneitten materiaali uusiokäyttöön

Suomessa on kierrätetty 90-luvun alun jälkeen noin 600 sotilaslentokonetta uusiokäyttöön. Koneissa oleva alumiini muuntuu jatkokäsittelyn jälkeen muun muassa kännyköiden ja auton osiksi.

Vanhat sotilaslentokoneet eivät Suomessa päädy kaatopaikalle, vaan koneet kierrätetään uusiokäyttöön.

- Jos ajattelemme 90-luvun alusta, niin olemme kierrättäneet uusiotuotteiksi noin 600 lentokonetta, pääosin venäläisiä, mutta myös kotimainen ja ruotsalainen kalusto on ollut mukana, aluejohtaja Markku Raita Kuusakoski Oy:stä kertoo.

Noin 2000 kiloa painavasta Fouga Magister-hävittäjästä saadaan noin 1500 kiloa alumiinia. Sulatuksen jälkeen kone muuntuu pinoksi valmiita alumiiniharkkoja.

- Se on erittäin hyvä pääelementti, siinä on alumiini, joka on käyttökelpoinen monessa kohteessa. Alumiinin käyttö lisääntyy maailmassa voimakkaasti. Kierrättämällä sitä säästetään merkittävä määrä energiaa, Raita kertoo.

Harkot sulatetaan vielä kertaalleen Jyväskylässä uusia käyttötarkoituksia varten.

Alumiinia tarvitaan muun muassa mammografialaitteissa, kännykän häiriösuojalevyissä, hammaslääkärin tuoleissa sekä monissa auton osissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.02.2004).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme