Mainos
Mainos

"Vanhuksilta ei säästellä kipulääkettä missään tapauksessa"

Saattohoidossa tulee ajatella kivuttomuutta, eikä sivuvaikutuksia. Näin linjaa Koskelan vanhustenkeskuksen ylihoitaja Anneli Walldén.

– Meillä ei säästellä kipulääkkeitä missään tapauksessa. Lääkitykseen tarvitaan kuitenkin aina lääkärin arviointi, sillä vanhuksilla lääkkeet poistuvat elimistöstä huomattavasti hitaammin kuin nuorilla, Anneli Walldén sanoo.

Saattohoitokoti Terhokodin johtaja Juha Hänninen arvioi STT:le, että kuolemansairaiden kipua ei hoideta Suomessa vieläkään kunnolla. Anneli Walldén uskoo, että ainakin vanhustenkeskuksissa saattohoito on laadukasta.

– Kehittämisen varaa on ehkä akuuttisairaaloiden puolella, Wallden arvioi.

Koskelan vanhustenkeskuksessa hoidetaan muun muassa dementikkojen kipua.

– Kivun hoitaminen on keskimääräistä vaikeampaa juuri sellaisilla potilailla, jotka eivät pysty ilmaisemaan itseään. Meillä on käytetty jo monta vuotta ilmeisiin perustuvaa PAINAD-menetelmää, jos asiakas ei pysty enää puhumaan. Suosittelisin, että menetelmää käytettäisiin Suomessa yleisemminkin, Walldén sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme