Mainos
Mainos

Vanhuspalvelulaki saa kritiikkiä hoitajaliitolta

Lausuntokierroksella oleva vanhuspalvelulaki saa kritiikkiä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superilta. Superin mukaan uudessa laissa pitäisi puuttua liian vähäiseen hoitajamäärään, sillä Suomeen tarvittaisiin välittömästi jopa 10 000 uutta hoitajaa.

Superin mukaan osa vanhainkodeista on jo sulkenut osastojaan kesällä hoitajapulan vuoksi.

– Ikälakiin tulee kirjata selkeästi koulutetun hoitohenkilöstön vähimmäismitoitus niin laitoshoitoon kuin kotihoitoonkin. Hoidon tarve kasvaa ja vanhusten ulkoilutus- sekä virkistyskuntoutus kärsii selvästi hoitajavajeesta. Hoitajavaje lisää myös työntekijöiden uupumusta, sanoo Superin järjestöpäällikköRaija Moilanen.

Uudessa vanhuspalvelulaissa kunnat aiotaan velvoittaa tekemään yli 80-vuotiaille kuntokartoitukset. Superin mukaan kuntokartoituksia ei kuitenkaan valvota, eikä laiminlyönneistä seuraa minkäänlaisia sanktioita.

– Valvontaresursseja ei ole. Laki vaatii aina valvontaa, ja lainrikkomuksesta seuraa yleensä sanktioita. Toivottavasti tämä laki säädetään sellaiseksi, mitä on haettu ja kunnille tulee riittävät resurssit palveluiden järjestämiseen.

Etenkin pienemmät kunnat kuitenkin pelkäävät, että uusi laki lisää byrokratiaa ja kustannuksia.

– Hieman pelottavaltahan se kuulostaa. Kuntien valtionosuuksien suuret leikkaukset yhdistettynä vanhuslakiin tuovat kunnille lisäkuormaa, mikä vaikuttaa varmasti tuloveroprosenttiin. Paperin pyöritys ja byrokratia tulevat aivan varmasti lisääntymään, sanoo Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi.

Vanhuspalvelulain on määrä tulla voimaan vuonna 2013.

Katso Siina Repon raportti Tampereelta (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot