Mainos

Vanhusten evakuointia harjoiteltiin talvimyrskyssä - kylille omat pelastusryhmät

Yli 200 paikkakunnalla harjoiteltiin tänään vapaaehtoista pelastustoimintaa kuvitteellisen talvimyrskyn aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Harjoituksen alkutilanteena oli myrskyn aiheuttama pitkittynyt sähkökatkos. Suomen Punaisen Ristin organisoiman harjoituksen kohteena olivat erityisesti vanhainkodit ja palvelutalot. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tehtävänä oli kohteiden evakuointi.

Esimerkiksi Joensuussa harjoitus toteutettiin yli 50-paikkaisessa palvelutalo Koivupihassa.

– Meillä on tässä neljä kerrosta. Kun sähköä ei ole, hissit eivät toimi. Joudumme siirtämään kymmeniä asukkaita käsipelissä portaita pitkin joko pyörätuoleissa tai liukupatjoilla, kuvaa harjoitustilannetta kouluttaja Kari Savolainen Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta.

Ongelmia myös taajamissa

Harjoituksessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että kaikki evakuoitavat tulivat kirjatuksi ja lasketuksi. Siihen on kiinnitettävä huomiota varsinkin maaseudulla, kun selvitetään onko joku yksin asuva vanhus jäänyt katkenneiden tie- ja tai tietoliikenneyhteyksien taakse mottiin.

– Tämä talo on valtakunnan verkossa eikä meillä ole tässä rakennuksessa minkäänlaista varavoimaa. Jos yleinen sähkökatkos tulee, niin silloin täälläkin on pimeys, Savolainen miettii.

Koivupihan asukkaat ottivat harjoituksen mieluusti vastaan ja pitivät sitä tarpeellisena.

– Tämä on yhteinen kokemus meille. Tätä tarvitaan, nykymaailmassa on tällaista, pohti ruokasaliin evakuoitu 83-vuotias Mauno Mahonen iltapäiväkahvia odotellessaan.

– Tytöt sanoivat jo aamulla ruokailussa, että kahvia ei anneta ennen kuin harjoitus on pidetty, Mahonen innostui.

Paikalla pyöri kymmeniä vapaaehtoisia auttajia SPR:n Joensuun seudun osastoista.

– Hyvin näytti hommat menevän, Mauno kannusti.

Maaseudulle omat pelastusryhmät

Maaseutukyliin on puolestaan syntymässä omia koulutettuja pelastusryhmiä, jotka ottavat hoitaakseen jopa osan pelastuslaitoksen tehtävistä, jos poikkeuksellinen tilanne sitä vaatii. Kesälahden kunnassa Pohjois-Karjalassa käynnistyi tänään kylien omien kodinturvajoukkojen koulutus.

Tavoitteena on synnyttää uusi lisäresurssi, jota tarvitaan kun viranomaisilla on vaikkapa myrskyn vuoksi liian paljon päällekkäisiä tehtäviä.

– Meillä on työnimenä tällä hetkellä kylän pelastusryhmä ja tarkoituksena on muodostaa 8-10 hengen ryhmiä, valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta vahvisti.

Kylien pelastusryhmille on suunniteltu tiedustelu- ja raivaustehtäviä, hätäensiapua ja alkusammutusta. Kyse on vapaaehtoistyön järeämmästä mallista.

– He saavat toimeksiannon näissä tilanteissa pelastuslaitokselta ja toimivat pelastuslaitoksen töissä tilanteen aikana. Heille maksetaan siitä korvaus.

Pohjois-Karjalassa uutta pelastuspalvelun mallia kokeillaan aluksi Kesälahdella ja Kontiolahdella.

Tiedustelua ja tositoimia

Maaseutukylissä on paljon sellaisia taitoja, joista ammattipelastajille on hyötyä, kunhan ne vain valjastetaan käyttöön. Kesälahden koulutustilaisuuteen osallistui parikymmentä miestä useista eri kylistä.

– Kun nämä luonnonmullistukset on lisääntyneet niin sellaisiin on hyvä varautua, sanoi Salokylältä koulutukseen tullut Ari Tolvanen.

– Myrskyjen jälkeen ollaan apuna teiden raivauksessa ja varmaan myös metsäpalojen sammutuksissa. Kyliltä löytyy lietevaunuja ja muuta kalustoa niin saadaan vettä hankaliinkin paikkoihin, lupailisi Esa Suomalainen Villalasta.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 16.2.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot