Mainos
Mainos

Vanhusten kotiapua tiukennetaan yhä

Nykyistä kehitystä kritisoidaan sosiaalihuoltolain vastaiseksi.

Kunnat niukentavat vanhuksille myönnettäviä kotipalveluja, vaikka apua tarvitsevien määrä kasvaa kaiken aikaa. Etenkin vanhuksien kaipaamasta kodinhoitoavusta tingitään.

Esimerkiksi Helsinki, Kuopio ja Turku antavat perinteistä koti- tai asiointiapua vain poikkeustapauksissa. Myöskään vanhusten kaipaamaa siivousta, ruuanlaittoa ja pyykinpesua ei juurikaan enää ole tarjolla.

Tiukkaa linjaa perustellaan taloudella ja priorisoinnilla. Isoissa kunnissa ei enää puhuta kotipalvelusta vaan kotihoidosta, joka tarkoittaa sairaiden hoitamista kotona.

Stakesin tutkimusprofessori Marja Vaarama ja kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen arvioivat Helsingin Sanomissa, että käynnissä oleva kehitys ei vastaa sosiaalihuoltolakia eikä vanhusten huollosta tehtyjä linjauksia.

- Jopa puolet kotiapua tarvitsevista vanhuksista putoaa kunnallisen avun ulkopuolelle, jos tiukka tulkinta leviää koko maahan, Vaarama sanoo.

Tiukan linjan hyödyistä ei ole näyttöä, vaan säästö saattaa siirtää painetta. Voutilainen huomauttaa, että vanhusten jäädessä avun ulkopuolelle syntyy puolestaan uusia kustannuksia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot