Mainos
Mainos

Vanhusten lääkkeidensyöntiä hillittävä

Vanhusten liikaan lääkkeiden syömiseen halutaan puuttua. Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan ohjeita, joilla vanhusten kokonaislääkitys tarkistetaan jatkossa säännöllisesti. Jos vanhus syö yli neljää lääkettä, hänen lääkkeidensä tarpeellisuus käytäisiin läpi puolen vuoden välein.

Proviisori Jouni Ahonen Kuopion yliopistosairaalasta kertoo, että heillä käynnissä oleva hoitotutkimus on osoittanut, että joka kolmas yli 75-vuotias vanhus käyttää yli kymmentä lääkettä. Ahonen uskoo, että tilanne on samanlainen koko maassa.

Ahonen arvioi, että monelle vanhukselle uusia lääkkeitä on määrätty hoitamaan entisten lääkkeiden sivuvaikutuksia. Ongelmallisin ryhmä ovat etenkin vanhusten psyykenlääkkeet.

Ahosen mukaan vanhusten lääkityksen tarkkailu kuuluu koko hoitohenkilökunnalle. Ensisijaisesti hoitavalle lääkärille, mutta myös hoitajille ja apteekkihenkilökunnalle, listasi Ahonen.

Liikalääkitys vie rahat ja terveyden

Liikalääkitys on vaarallista terveydelle ja se nielee vanhukselta myös paljon rahaa. Moni pientä eläkettä saava vanhus onkin tiukoilla lääkekulujensa kanssa. Ahonen kertoo havainneensa, että rahapulassa jotkut vanhukset syövät lääkkeitä vain joka toinen päivä.

Ylilääkityksen rajana pidetään 5:tä-10:tä lääkettä, mutta Ahonen muistuttaa, että jossain tapauksissa näinkin moni lääke on hoidon kannalta tarpeen. Ahonen lisää myös, ettei lääkkeitä pidä itse ryhtyä vähentämään.

Sosiaali- ja terveysministeriö esitteli tänään Helsingissä aikomuksiaan vanhustenhoidon parantamiseksi. Nyt käynnistetään myös vanhustenhuollon laatusuosituksien uusiminen. Ministeriö haluaisi palauttaa vanhuspsykiatrian itsenäiseksi lääketieteen erikoisalaksi ja painottaa vanhustyötä sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunnan koulutuksessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme