Mainos

Vanhusten päihde- ja mielenterveyspalvelut riittämättömiä

Kunnat arvioivat itse, että niiden valmiudet toteuttaa vanhuspalvelulakia ovat pääosin hyvät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran teettämän kyselyn mukaan suurimmat ongelmat ovat erityisesti ikääntyneelle väestölle suunnattujen päihde- ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyydessä.

Toukokuussa kunnille ja kuntayhtymille tehdyn kyselyn mukaan 60 prosentissa kunnista on riittämättömästi vanhuksille kohdennettuja päihdepalveluita. Vain joka kymmenes kunta kertoo päihdepalveluita olevan riittävästi tai melko riittävästi. Lähes yhtä suuri puute on kuntien tarjoamissa mielenterveyspalveluissa. Niitä koetaan olevan riittämättömästi 55 prosentissa kunnista.

Myös tehostetun palveluasumisen riittävyydessä viidennes kunnista kokee olevan riittämättömyyttä. Etelä-Suomen ja myös Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella luku nousee joka neljänteen kuntaan.

– Etelä-Suomessa väestömäärä on muuta maata suurempi mikä selittää riittämättömyyttä. Pohjois-Suomessa puolestaan pitkät välimatkat voivat arvioni mukaan olevan ongelmana, kun vanhusten halutaan asuvan kuitenkin mahdollisimman lähellä omaisia, THL:n tutkimuspäällikkö Anja Noro toteaa.

Positiivisena asiana nähdään, että lähes 60 prosenttia kunnista on laatinut suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi. Kyselyn mukaan 80 prosenttia kunnista tarjoaa jo ikääntyville neuvontapalveluja ja 87 prosenttia järjestää terveystarkastuksia ja kotikäyntejä.

Myös vanhuspalvelulain mukaiset vanhusneuvostot on asetettu jo 91 prosenttiin kunnista. Niiden todellisia mahdollisuuksia vaikuttamiseen tulisi kyselyn mukaan kuitenkin parantaa.

Palvelutarpeen arvioinnissa kehitettävää

Kunnissa palvelutarpeen arvioinnin ja palvelujen saatavuuden seurannassa on kyselytutkimuksen mukaan puutteita.

– Vanhuspalvelulaki edellyttää, että kunnat julkaisevat eri palvelujen odotusajat vähintään puolivuosittain. Tähän pääseminen edellyttää, että kunnat kehittävät pikaisesti tieto- ja seurantajärjestelmiään, sosiaalineuvos Hanna Ahonen Valvirasta sanoo.

Palvelutarve tulisi arvioida seitsemässä arkipäivässä. Määräaika ylittyi kuitenkin edelleen monissa kunnissa, eikä asiakkaalle läheskään aina anneta kirjallista päätöstä.

Tutkimus tehtiin sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Kyselyn vastausprosentti oli 85 ja se kattaa 93 prosenttia väestöstä.

– Pidämme ministeriössä tärkeänä, että saamme seurantatietoa siitä, miten vanhuspalvelulaki toteutuu. Uusi laki asenteiden muutosten aurana on henkilökohtaisesti minusta valtavan tärkeä, johtaja Päivi Voutilainen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Vanhuspalveluja järjestävillä kunnilla ja toimintayksiköillä on vuosi aikaa järjestää tilanteensa vanhuspalvelulain edellyttämään kuntoon. Lain toteutumisen seurantaa varten tiedot kerätään uudelleen ensi vuoden syksyllä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot