Mainos

Vanhustenhoidon hintoja yhtenäistetään

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa yhtenäistää vanhustenhoidon hinnoittelua. Nyt vanhustenhoidon hintojen vertailu on miltei mahdotonta.

Hoitoa tarvitsevat vanhukset ovat eri puolilla Suomea eriarvoisessa asemassa. Samasta palvelusta joutuu maksamaan eri puolilla Suomea aivan erilaista hintaa.

Esimerkiksi vuokra vaihtelee yksityisissä laitoksissa 140:n ja 1 500 euron välillä.

- Hyvin samantasoisissakin laitoksissa saattaa olla erilaista hinnoittelua, ja onkin jo vaikea arvioida, mihin se lopulta voi perustua, toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen Vanhustyön keskusliitosta sanoo.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla ja vanhainkodissa vanhus maksaa hoidostaan korkeintaan 82 prosenttia tuloista - kotihoidolla ja palvelutalossa ei hintakattoa ole.

- Hintakaton puuttuminen tarkoittaa, että vanhukselle ei välttämättä jääkään käyttövaraa omaan käyttöön, Karjalainen sanoo.

"Oikeus ja kohtuus jäävät syrjään"

Nyt sekavaan hoitojärjestelmään yritetään saada selkoa. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä puututaan myös hinnoitteluun.

- Yksi selkeä tavoite on tehdä tästä järjestelmästä yksinkertaisempi, niin että hallinnointi on yksinkertaisempaa ja se myös avautuu asiakkaille, neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen ministeriöstä sanoo.

Vuodenvaihteessa vanhustenhoidon valvonta siirtyy lääninhallituksilta valtakunnalliselle Valviralle. Tulevaisuudessa vanhus voi valita itse hoitopaikan, jos kuntalaki muuttuu suunnitellusti.

Vanhustyön keskusliitto haluaisi, että vanhusten oikeudet taattaisiin laissa. Siihen saakka omaisilla on tärkeä rooli hoidon saamisessa.

- Elämme nyt ajassa, jossa taloudelliset seikat ovat nousseet hyvin vahvasti esille. Silloin oikeus ja kohtuus jäävät joskus vähän syrjään, Pirkko Karjalainen sanoo.

(MTV3)

Katso Elisa Tikkasen juttu (Kymmenen uutiset 27.7.2009)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot