Mainos
Mainos

"Vanhustenhuollon eriarvoisuus rikkoo perustuslakia"

Vanhukset ovat tilintarkastajien mukaan eriarvoisessa asemassa asuinkunnasta riippuen. Eriarvoisuuden poistamiseksi he esittävät omaishoidon tuen maksun siirtämistä kunnilta Kelalle.

Valtiontilintarkastajat arvostelevat poikkeuksellisen suorasukaisesti vanhustenhuollon tilaa. Vuotta 2006 koskevassa kertomuksessaan tilintarkastajat moittivat henkilöstön riittämättömyyttä, vanhusten avopalvelujen tarjonnan romahtamista ja omaishoidon tukea koskevan lain soveltamista.

Vanhukset ovat valtiontilintarkastajien mielestä asuinkunnastaan riippuen hyvin eriarvoisessa asemassa, kun tarkastellaan palvelujen saatavuutta ja laatua. Valtion viranomaiset eivät ole kyenneet neuvonnalla poistamaan tätä epäkohtaa.

- Nykyinen tilanne ei ole myöskään perustuslain mukainen, sillä perustuslaki edellyttää kansalaisten yhdenvertaista kohtelua, tilintarkastajat huomauttavat.

Tilintarkastajat esittävät harkittavaksi nykyistä tehokkaampien, esimerkiksi lainsäädäntöön perustuvien ohjauskeinojen ottamista käyttöön.

Valtiontilintarkastajien kertomus luovutettiin tänään eduskunnalle.

Vuoden 2006 alusta voimaan tulleen omaishoidon tukea koskevan lain soveltamisessa on kertomuksen mukaan paljon puutteita. Osa kunnista on jopa laskenut omaishoidon tuen määrärahoja, vaikka uudistuksessa korotettiin valtionosuutta neljällä miljoonalla eurolla.

Tuen ehtoja on osassa kuntia kiristetty ja aiemmin tukea saaneita omaishoitajia on jätetty ulkopuolelle. Hoidettavia ei ole aina kuultu päätöksiä tehtäessä, eivätkä hoitajat ole aina voineet pitää lainmukaisia vapaapäiviään.

Omaishoidon tuki Kelalle

Valtiontilintarkastajat esittävät eriarvoisuuden poistamiseksi omaishoidon tuen maksun siirtämistä kunnilta Kelalle, joka jakaisi ne valtion varoista. Se johtaisi myös valtion ja kuntien välisen rahoitusvastuun uuteen arviointiin.

Vanhuksille palveluja tuottavan henkilöstön määrä on kertomuksen mukaan riittämätön, ja ongelma vain pahenee henkilöstön siirtyessä lähivuosina joukolla eläkkeelle.

Palvelujen laatu ja saatavuus kärsivät nykyisestä tilanteesta, jossa henkilöstö joutuu työskentelemään jatkuvan kiireen ja stressin alaisena. Lisäksi alimitoitus ja heikko palkkaus vaikeuttavat uuden väen saamista alalle.

Kertomuksessa vaaditaan kunnilta ja laitoksilta määrätietoisia toimia tilanteen parantamiseksi. Myös henkilöstöpolitiikan tulisi olla sellaista, että henkilöstö voi vaikuttaa työhönsä, kouluttautua ja saada työn vaativuuden edellyttämää palkkaa.

Valtiontilintarkastajat pitävät erittäin huolestuttavana, että vanhusten avohoitopalvelujen tarjonta on supistunut selvästi. Kodinhoitoapua on tarjolla vain puolet vuoden 1990 tasoon verrattuna. Lisäksi kotipalvelun ehkäisevä ja kuntouttava rooli on heikentynyt.

Moitteen sijaa löytyy myös ostopalveluista.

- Vanhusten palveluja koskevat päätökset ovat perustuneet liikaa taloudellisiin perusteisiin. Ostopalveluiden vuosittaisessa kilpailuttamisessa ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota palvelujen laatuun ja hoidon kokonaisuuteen, valtiontilintarkastajat huomauttavat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme