Mainos
Mainos

Vanhuuden sairaudet alentavat ajokykyä huomaamatta

Terve iäkäs autoilija ei ole liikenteessä vaaraksi itselleen tai muille sen enempää kuin nuoret kuljettajat. Erilaiset iän mukanaan tuomat sairaudet heikentävät kuitenkin monin tavoin ajokykyä ilman, että kuljettaja itse on edes tietoinen tästä, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö.

Ajokyvyn heikkeneminen ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön tutkimuksesta, jossa selvitettiin muun muassa, kuinka paljon yli 60-vuotiaiden kuljettajien ajolupia peruutetaan terveydellisistä syistä.

Terveen iäkkään autoilijan riski joutua onnettomuuteen ei kokonaisuutena ole suurempi kuin nuoremmilla kuljettajilla, kerrotaan ministeriöstä. Nuorten kuljettajien kokemattomuus ja riskinotto yhdistyneenä mahdolliseen alkoholinkäyttöön on liikenteessä vaarallisempaa kuin vanhuus siihen liittyvine muutoksineen.

- Terveet ikäkuljettajat paikkaavat iän tuomia puutteita esimerkiksi ajamalla hitaammin sekä välttämällä ruuhkia, pimeällä ajamista ja riskien ottamista.

Olenko kyvykäs?

Iäkkäiden autoilijoiden terveydelliset ongelmat liittyivät erityisesti motoriikkaan, näköön ja havaitsemiskykyyn - neurologisiakin ongelmia ilmeni. Tutkimuksessa löydettiin yli 20 tapausta, joissa voitiin tunnistaa alkanut dementia tai Parkinsonin tauti. Tutkimuksen aineistona oli lähes 700 terveydellisistä syistä johtuvaa ajo-oikeuden peruutusta vuodelta 2000. Myös päätöksiin liittyvät poliisin ja lääkärin lausunnon tutkittiin.

Tutkijoiden mukaan selvitys osoittaa, että pelkkiin ikätarkastuksiin perustuvassa ajokyvyn arvioinnissa sairaudet voivat kehittyä tarkastusten välisenä aikana vaarallisiin mittoihin. Pakolliset lääkärintarkastukset saavat monet kuljettajat tosin pohtimaan sitä, ovatko he enää kykeneviä ajamaan autoa.

"Seurantajärjestelmää pitäisi muuttaa"

Poliisin liikenteessä havaitsemia iäkkäiden kuljettajien ongelmia olivat vaikeus pysyä omalla ajokaistalla, epävarma ajo, törmääminen kiinteään esteeseen, ongelmat monimutkaisissa liikennetilanteissa kuten risteysajossa sekä yleinen sekava käyttäytyminen. Useimmiten vaaratilanteet tai vahingot sattuivat yli 70-vuotiaille kuljettajille.

Tutkimuksessa todetaan nykyisen ikään ja terveydentilaan perustuvan ajokyvyn seurantajärjestelmän olevan liian kankea. Pakollisten lääkärintarkastusten väli on liian pitkä, ja iäkkään kuljettajan terveydentilassa voi tänä aikana tapahtua ratkaisevia muutoksia huonompaan suuntaan, arvioidaan ministeriöstä.

- Tilannetta muuttanee tulossa oleva laki lääkärin oikeudesta ilmoittaa poliisille, kun ajokortin haltija ei enää täytä ajoluvan terveysvaatimuksia ja tästä syystä olennaisesti vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Tutkijat ehdottavat, että henkilön ajokyky määriteltäisiin lääkärin, neuropsykologin ja liikenneopettajan yhteistyönä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme