Mainos
Mainos

Vanjoki: En olisi valinnut Windowsia

Nokian entinen johtaja Anssi Vanjoki pitää Nokian liittoutumista Microsofin kanssa tarpeettomana muutoksena. MTV3 Uutisten Torstaikabinetissa vierailleen Vanjoen mukaan Windows Phone -käyttöjärjestelmä on kilpailukykyinen, mutta siinä ei ole mitään, mitä hän ei olisi nähnyt muissa järjestelmissä.

Vanjoki olisi jatkanut Nokian omien käyttöjärjestelmien Symbianin ja Meegon kehittämistä sen sijaan että ensisijaiseksi järjestelmäksi valittiin Microsoftin Windows Phone.

– Nokian softaosaaminen ainakin silloin kun itse olin mukana oli sellaista maailmanluokkaa, että minä en sitä (siirtymistä Windowsiin) olisi tarpeelliseksi nähnyt. Osaaminen oli sitä tasoa, että kyllä siitä varmaan olisi pystytty ponnistamaan ihan omakin alusta täysin kilpailukykyiseksi, Vanjoki totesi.

Kilpailukykyisellä alustalla Vanjoki tarkoitti Nokian ja Intelin kehittämää Meegoa. Se on käyttöjärjestelmä tänään kauppoihin tulevassa N9-laitteessa, joka on kuitenkin jäämässä Nokian ainoaksi Meego-tuotteeksi.

Nokian odotetaan julkistavan ensimmäiset Windows-puhelimet kahden viikon kuluttua Lontoossa.

"Elopin valinta vei toimintavapauden"

Vanjoki hävisi kilvan Nokian toimitusjohtajuudesta kanadalaiselle Stephen Elopille. Kun Elopin nimitys tuli julki perjantaina 10. syyskuuta 2010, Vanjoki irtisanoutui seuraavana maanantaina 13. syyskuuta.

– En nähnyt että minulla olisi ollut heinäkuun alussa aloittamassani tehtävässä mahdollisuuksia jatkaa sen jälkeen kun toimitusjohtaja vaihtui, Vanjoki perusteli lähtöään parinkymmenen Nokia-vuoden jälkeen.

Vanjoki oli kesällä 2010 kutsuttu mukaan toimitusjohtajakilpaan ja suunnitelemaan uutta strategiaa Nokiaan. Hän ryhtyi heinäkuun alussa 2010 laatimaan muutosohjelmaa, joka piti lanseerata 10.10.2010. Päivitys olisi ollut 11.11.2011. Strategiatyön valmistumisen jälkeen syyskuussa Vanjoelle ilmoitettiin, että toimitusjohtajaksi tulee Elop.

Vanjoki kiistää, että olisi katkera tai matto olisi vedetty jalkojen alta.

– Kyllä ratkaisu oli paljon enemmän henkilökohtainen ja liittyi juuri siihen millaiseksi itse koin mahdollisen toimintavapauteni.

Uusi Nokia-tune "outo"

Nokia järjesti tänä syksynä yleisökilpailun uudesta tunnusmelodiasta. Tuhansien ehdostusten joukosta voittajaksi nousi italialaisen dj:n sävellys, joka otetaan joihinkin matkapuhelimiin vakioääneksi. Alkuperäistä Nokia-melodiaa tekemässä ollut Vanjoki piti uutta versiota outona.

– Saattaa olla että se tulee sen puhelimen mukana jonka käyttöön otan, mutta saattaa olla että myös muutan sen, Vanjoki naurahtaa.

Anssi Vanjoen titteli tätä nykyä on individual multicontributor. Hän itse suomentaa sen monitoimijaksi, joka konsultoi, kirjoittaa ja sijoittaa rahojaan kiinnostaviin yrityksiin.

– En kyllä oikeastaan ole lainkaan katkera. 20 vuotta oli aika pitkä ja aivan ihana jakso elämässäni viimeiseen sekuntiin asti. Sen jälkeen tuli uusi suunta, johon olen erittäin tyytyväinen.

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 13.10.2011)

Katso monitoimija Anssi Vanjoen haastattelu Torstaikabinetissa: (Huomenta Suomi 13.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme