Mainos
Mainos

Vankien hampaista miljoonalasku

Suurin syy vankien hampaiden huonoon kuntoon on huumeiden käyttö.

Vankien hammashoito aiheuttaa vuosittain lähes miljoonan euron kustannukset. Viime vuonna lasku yhteiskunnalle oli 940 000 euroa eli vajaan 125 euron menoerä jokaista 7000-8000:ta uutta vankia kohden. Lähes jokaisella vangilla on hampaissaan jokin ongelma, joka vaatii pikaisen korjauksen.

- Vankien hampaiden kunnosta ei ole toistaiseksi tehty tutkimusta, mutta mutu-tiedon perusteella näyttää siltä, että vankilaan tulevilla hampaiden terveydentila on keskimäärin ottaen erittäin huono, sanoo Rikosseuraamusviraston terveydenhuollon tarkastaja Virpi von Gruenewaldt.

Huumeet tuhoavat hampaita

Syynä vankien hampaiden huonoon tilaan on se, että suuri osa tuomituista on huumeiden käyttäjiä. Huumeriippuvaiset eivät pidä hampaiden kuntoa pulmistaan päällimmäisenä, ja osa huumeista myös vaurioittaa hampaita ja suun limakalvoa.

Vankilaan tulevien joukkoon kuuluu myös muista syistä syrjäytyneitä, joiden elämäntapoihin ei välttämättä kuulu itsestä huolehtiminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme