Mainos
Mainos

Vankien huumeruiskut puhtaiksi

Vankiloihin ollaan jakamassa uusia hygieniapakkauksia, joissa on uutuutena desinfiointiainepakkauksia ja tyhjä litran muovipullo. Ne on tarkoitettu huumeruiskujen ja neulojen puhdistukseen. Desinfiointiaine sekoitetaan litraan vettä, jonka joukkoon laitetaan likaiset ruiskut ja neulat. Uusia desinfiointiainepakkauksia saa vankilan terveydenhuollosta.

Desinfiointipakkaukset ja muovipullo ovat osa haittojen vähentämisajattelua. Sen mukaan yritetään muun muassa estää tarttuvien tautien leviämistä huumeiden käytön yhteydessä.

Vankiloissa on tähänkin asti ollut ohjeena laittaa pesuhuoneeseen desinfiointiainetta. Koska aine on ollut julkisissa tiloissa, vangit eivät aina ole uskaltaneet sitä käyttää, sillä seurauksena on ollut usein huumeratsia. Vangit ovat jo pitkään saaneet vankilaan mennessään ohjeet ruiskujen ja neulojen puhdistamisesta.

Vankeinhoidon ylilääkäri Leena Arpon mukaan tarttuvien tautien ongelmat pahenevat vankiloissa edelleen. Vähintään joka neljännellä vangilla on C-hepatiitti ja joissakin vankiloissa lähes puolella. C-hepatiitti leviää lähinnä suonensisäisten huumeiden käytön yhteydessä likaisista yhteisistä välineistä.

Arpo ei usko, että vankiloissa ryhdyttäisiin jakamaan puhtaita ruiskuja ja neuloja ja sillä tavoin ehkäisemään tarttuvien tautien leviämistä. Osa vankiloiden henkilökunnasta ajattelee, että puhtaat ruiskut ja neulat olisivat huumeiden käytön suosimista.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme