Mainos
Mainos

Vankien kirjeiden avaamista halutaan helpottaa

Lokakuussa voimaan tullut uusi vankeuslaki nosti kynnystä puuttua vankilaan tuleviin ja sieltä lähteviin vankien postilähetyksiin.

Vankien kirjeiden ja muiden postilähetysten avaamista halutaan helpottaa rikollisuuden estämiseksi ja vankiloiden turvallisuuden parantamiseksi.

Hallitus esittää eduskunnalle vankeuslain ja tutkintavankeuslain muuttamista niin, että vankeinhoitoviranomaisilla olisi nykyistä laajemmat oikeudet vankien kirjeiden avaamiseen ja tarkastamiseen. Muutokset on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Lokakuussa voimaan tullut uusi vankeuslaki nosti kynnystä puuttua vankilaan tuleviin ja sieltä lähteviin vankien postilähetyksiin. Käytännössä viranomaiset voivat tarkastaa vankien kirjeitä vain perustellusta syystä. Postilähetyksen saa avata ainoastaan silloin, kun on perusteltua syytä olettaa sen sisältävän kiellettyjä esineitä tai aineita.

Uusi vankeuslaki on synnyttänyt vankiloissa monenlaisia ongelmia, ja sen on katsottu hidastavan sekä vaikeuttavan vankilaviranomaisten työtä. Oikeusministeriön tekemän kyselyn mukaan vankiloihin on lain voimaantulon jälkeen kulkeutunut aiempaa enemmän huumeita ja rahaa.

Viranomaisten toimivaltuuksia halutaan laajentaa suljettuihin laitoksiin menevien postilähetysten osalta. Hallituksen esityksen mukaan suljetussa vankilassa olevalle vangille lähetetty kirje voitaisiin avata ja tarkastaa ilman erityisiä perusteita. Viestiä ei kuitenkaan saisi lukea.

Lisäksi vankilaviranomainen voisi jatkossa kaikissa vankiloissa avata kirje- ja postilähetyksen silloin, jos sen muodosta tai koosta voi päätellä lähetyksen sisältävän muutakin kuin luottamuksellisen viestin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot