Mainos

Vankien määrä kääntynyt nousuun

Vankien määrä on kääntymässä Suomessa nousuun ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Pääsyy tähän on huumerikollisuuden lisääntyminen, arvioi oikeusministeriön vankeinhoito-osasto.

Vankilan muuri

Tänään ilmestyneestä vankeinhoidon vuosikertomuksesta käy ilmi, että viime vuoden keskimääräinen vankiluku oli ennätyksellisen alhainen: 2743. Luku on itsenäisyyden ajan pienin ja alempana kuin koskaan sitten 1900-luvun alun. Vuoden loppupuoliskolla vankien määrä kuitenkin kääntyi nousuun, joka on jatkunut tämän vuoden puolella. Kuluvan vuoden heinäkuussa vankiloissa istui 139 vankia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Suurin vankiryhmä - noin kolmannes kaikista vankeusvangeista - on yhä törkeistä väkivaltarikoksista tuomitut. Päärikoksenaan huumerikoksesta tuomittujen määrä on kuitenkin viisinkertaistunut sitten 1980-luvun lopun. -Viimeisen vuoden aikana varsinkin huumerikoksista tuomittujen ulkomaalaisten määrä on noussut, erityisesti virolaisten ja venäläisten, vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja Markku Salminen kertoo. Huumeiden käytön rahoittamiseksi tehdyt rikokset vaikuttavat myös esimerkiksi omaisuusrikoksista tuomittujen määrään, Salminen muistuttaa.

Oikeuksien ruuhkat purkautuvat

Huumerikollisuuden lisäksi syitä vankimäärän nousuun saattavat olla taannoinen rikosprosessin uudistus sekä yhdyskuntapalvelun vakiintuminen rangaistusmuotona.

-Meillä oli rikosprosessin uudistus, jossa siirryttiin suulliseen pääkäsittelyyn. Siinä saattoi kertyä keskeneräisiä oikeusasioita, jotka ovat nyt alkaneet purkautua, Salminen pohtii. Viime vuonna myös yhdyskuntapalveluun tuomittujen määrä laski ensimmäistä kertaa. Tämä selittyy sillä, että jos tuomioita kertyy useampia, niin yhdyskuntapalvelua ei voi enää käyttää rangaistusmuotona. Eli jos rikoskierre ei yhdyskuntapalvelulla katkea, niin edessä on vankila.

-Ilmeisesti kyllästymispiste on nyt saavutettu, Salminen toteaa. Yhdyskuntapalvelu otettiin käyttöön viime vuosikymmenellä, ja siitä on tullut pysyvä osa suomalaista rangaistusjärjestelmää.

Vankipaikkoja vielä riittävästi

Vankipaikkoja Suomessa on ainakin toistaiseksi riittävästi, ja tähänastinen vankimäärän nousu pystytään Salmisen mukaan hallitsemaan. Yliasutusongelmia alkaa tulla siinä vaiheessa, jos vankiloiden täyttöaste nousee 92 prosenttiin tai yli. Viime vuonna keskimääräinen kuormitus oli 83 prosenttia, ja vuoden ylin kuormitus 88 prosenttia.

-Pari-kolmesataa vankia jos siihen tulee vielä lisää, niin jouston vara alkaa kadota. Paikoin hankaluuksia on nytkin, sillä Katajanokka Helsingissä on jo yliasutettu. Tällä hetkellä myös pohjoisen vankilat kuten Sukeva ovat aivan täynnä. Salmista huolettaa myös se, että avolaitospaikkoja on poistumassa käytöstä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa sijaitseva Seutulan työsiirtolaa ollaan lakkauttamassa vuonna 2002.
-Ongelma on, miten korvata hyvin toimivat avolaitokset, joissa vangit ovat sitoutuneet päihteettömyyteen. Olen huolissani siitä, että rakenne muuttuu liikaa suljettuihin laitoksiin päin.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot