Mainos
Mainos

Vankien määrä kasvanut roimasti

Suomen vankiloiden täyttöaste on yli 100 prosenttia. Erityisesti pitkiä rangaistuksia istuvien määrä on nyt suurempi kuin vuosikymmeniin.

Vankien määrä on edelleen kasvanut Suomen vankiloissa. Rikosseuraamusviraston tilaston mukaan toukokuun alussa vankiloissa oli kaikkiaan 3860 vankia eli 160 vankia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Määrää on kasvattanut vankeusaikojen pidentyminen ja sakkovankien lisääntyminen.

Pitkistä vankeusajoista kertoo se, että noin kolmasosalla vangeista ennakoitu istumisaika on vähintään kaksi vuotta. Pitkiä kakkuja istuvien määrä on nyt suurempi kuin vuosikymmeniin.

Sakkovankeja istui vankiloissa toukokuussa vajaat parisataa eli lähes kahdeksankymmentä enemmän kuin vuotta aiemmin, koska sakon muuntorangaistuksia ei juuri ole pantu täytäntöön ulosoton uuden tietojärjestelmän ongelmien vuoksi. Myös väkivaltarikoksista ja liikennejuopumuksista tuomittujen vankien määrä kasvoi. Väkivaltarikollisia istui toukokuussa vankiloissa noin 1200 eli seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vajaa puolet heistä oli syyllistynyt henkirikokseen tai sen yritykseen.

Liikennejuopumuksesta tuomittuja oli reilut 400 eli 14 prosenttia viimevuotista enemmän. Enemmän liikennejuopumuksesta tuomittuja oli vankiloissa viimeksi reilut kymmenen vuotta sitten.

Huumerikoksista tuomittujen määrä on kasvanut 1990-luvun alkupuolelta lähtien, mutta lähti nyt laskuun. Huumerikoksista tuomittuja oli toukokuussa vankiloissa reilut 500 eli kahdeksan prosenttia viimevuotista vähemmän.

Vankiloissa asustaa joka puolella maata enemmän väkeä kuin on niissä on suunniteltu pidettävän. Etelä- ja Länsi-Suomessa täyttöaste on 115 prosenttia, Itä- ja Pohjois-Suomen alueella 116 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme