Mainos
Mainos

Vankien tapaamisia vähennetty säästösyistä

Rahanpuute vähentää vankien ja heidän omaistensa tapaamismahdollisuuksia osassa Suomen vankiloita, kritisoi Vankilavirkailijain liitto. Lisäksi osassa laitoksista vangit eivät pääse välttämättä liikkumaan selleistään juuri mihinkään.

Syynä supistuksiin on liiton mukaan raha. Vartijoiden palkkaamiseen ei ole varaa.

Vankilavirkailijain liitto on kannellut asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Vangeilla on ollut pitkään mahdollisuus tavata omaisiaan lauantaina ja sunnuntaina. Riihimäen ja Pyhäselän vankiloissa on nyt poistettu tämä mahdollisuus toiselta päivältä viikonloppuna.

- Tämä tuntuu ristiriitaiselta, koska vankeuslaki velvoittaa vankiloita siihen, että vankien selviytymismahdollisuuksia, sosiaalista kanssakäymistä ja yhteyksiä parannetaan, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Jari Tuomela sanoo

Tapaamispäivä vaihtelee Pyhäselän vankilassa

Riihimäen vankilan apulaisjohtaja Heikki Suontausta myöntää, että tapaamisia ei järjestetä säästösyistä enää sunnuntaisin. Päätös tehtiin jokunen viikko sitten.

- Nyt on näyttänyt siltä, että lauantaikin on riittänyt siihen määrään, mitä kysyntää on.

Pyhäselän vankilassa tapaamiskäytäntöjä muutettiin vankilanjohtaja Samuli Laulumaan mukaan viime keväänä. Tapaamispäivä vaihtuu joka toinen viikonloppu.

- Tapaamiskäytäntöjen muuttaminen perustuu siihen, että me katsoimme pitkällä aikavälillä, paljonko meillä käy tapaajia, paljonko meillä on paikkoja ja monelleko me voimme järjestää tapaamisen esimerkiksi yhden päivän aikana.

Kyseessä on neljän kuukauden kokeilu.

"Jokelassa vangit eivät liiku mihinkään"

Vankilavirkailijain liiton mukaan palkkausmäärärahat vähenevät uhkaavasti kaikissa vankiloissa. Tilanne on kriisiytymässä etenkin Etelä-Suomen alueella, jossa työnantaja on julistanut ylityökiellon.

- Tämä tarkoittaa sitä, että jos kieltoa tiukasti noudatetaan, vangit ovat selleissä aiempaa enemmän. Henkilökuntatilanne on sellainen, että monia päiviä joudutaan paikkaamaan ylitöillä. Esimerkiksi Jokelan vankilan tilanne on ollut pidempään sellainen, että vangit eivät liiku mihinkään, koska henkilökunta on niin vähissä. Ovet ovat lukossa, käydään vain syömässä ja tunti ulkoilemassa, Tuomela sanoo.

Apulaisjohtaja Heidi Meling myöntää, että jos työntekijöistä esimerkiksi useampi sairastuu, vankila voi joutua menemään ns. yövahvuusasentoon.

- Me joudumme tavallaan turvallisuussyistä pitämään ovet enemmän kiinni, koska vangit eivät tietenkään voi olla ilman valvontaa siellä keskenään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme