Mainos
Mainos

Vankilapaot tyrmistyttävät: "Suomen vankilat ovat lepokoteja"

Uutiset useista viime aikoina sattuneista vankilapaoista huolestuttavat MTV3 Uutisten lukijoita.

Hämeenlinnassa Vanajan avovankilasta on viime viikkoina lähtenyt omille teilleen ainakin neljä henkirikoksesta tuomittua. Helsingissä karkasi tällä viikolla puolestaan murhasta tuomittu elinkautisvanki.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen vastanneet myöntävät, että tilanne tyrmistyttää. Yli 90 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että valvonta Suomen vankiloissa on liian löyhää.

– Jos karkaamisia tapahtuu niin kuin nyt viime päivinä, niin onhan silloin valvonnassa jotakin löyhää?! Rikosten istumisajatkin ovat aivan naurettavia, mutta ei kai näin löyhää toimintaa olekaan muualla kuin Suomessa. Ja silti ongelmia vähätellään!

Huolta kannettiin myös siitä, millaista viestiä lievät rangaistukset ylipäätään kertovat

– Pitäisi joskus olla aidosti huolissaan uhreista. Miksi toiselta hengen riistänyt henkilö saisi nauttia samoista oikeuksista lainkuuliaisten kanssa, kun uhri ei enää voi nauttia mistään pahimmassa tapauksessa? Mitä sellainen yhteiskunta viestittää rikolliselle, joka silittää päätä, eikä näe aihetta rankaista tekijää riittävällä ankaruudella? Se kertoo, ettemme kykene vastustamaan tämän mielivaltaa.

"Vangeilla paremmat olot kuin köyhillä"

Vankiloita arvosteltiin myös siitä, että vankien tuntuvat olevan paremmat kuin esimerkiksi monilla heikosti toimeentulevilla.

– Suomen vankilat ovat semmoisia lepokoteja, että asunnottomat haluaa sinne viimeistään talven tullessa! Lapsellista puhua rangaistuslaitoksesta, kun linnakundit saavat palkkaa tekemästään työstä ja ruokakin on parempaa mihin toimeentulotuki riittää, eräskin vastaaja toteaa.

– Vankiloiden tilanne on aivan naurettavaa, kun esimerkiksi kaksoismurhaaja pääsee tekemään puistotyöntekijän työtä ja voi olla avovankilassa. Ei ole reilua, että Suomessa monen vangin elämä on helpompaa kuin muitten ihmisten. Suomessa on liian lyhyet tuomiot.

"Ei vartijoiden vika vaan valtion"

Moni näki kuitenkin, että vartijat hoitavat vankiloissa työnsä hyvin. Vartijoiden määrä huolestutti kuitenkin myös heitä.

– Tämähän johtuu vain siitä, että valtio supistaa toimintaansa ja haluaa tuloksellisuutta. Miten ihmeessä vankilat voisivat olla tuottavia? Ja kun eivät voi niin supistetaan vartioita ja sitä kautta vartioinnista tulee löperöä. Ei ole vartioitten vika vaan valtion.

– Kaikki johtuu valtion säästöohjelmasta jonka takia ei ole resursseja vankeinhoidossa. Työvoimapula koskettaa myös tullia, poliiseja ja valtion rautateitä sekä muuta valtion entistä virkakoneistoa, joka on joutunut niin sanotun valtion säästöohjelman piiriin. Ohjelma on tuonut moninkertaiset kulut kansalaisille.

Osa katsoi kuitenkin, että avovankiloiden paoista on noussut poru hieman turhaan.

– Avovankiloista karanneet ovat jo tuomionsa loppusuoralla, joten lisävalvonta vain haittaa yhteiskuntaan palaamista. Nämäkin paot johtuvat todennäköisesti vain lämpimästä kesästä.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen tuli yli 1100 vastausta. Katso koko tulos ja lue perusteluita täältä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme