Mainos
Mainos

Vankilavirkailijat kantelivat työaikarikkomuksista

Lauantaina voimaan astuva uusi vankeuslaki edellyttää vankeinhoitolaitokselta toimintojen lisäämistä ja entistä yksilöllisempää vankikäsittelyä.

Vankilavirkailijain Liitto VLL on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun yhteistoimintalain sekä työaikalain ja siihen liittyvän alakohtaisen sopimuksen rikkomisesta. Kantelut on jätetty oikeusasiamiehelle viime viikolla.

VVL:n mukaan Vankeinhoitolaitoksen resurssit ovat selvästi alamitoitettuja nykytilanteeseen verrattuna. Uusi vankeuslaki vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Ensi lauantaina voimaan tulevan uuden vankeuslain tarkoituksena on parantaa vankien selviytymismahdollisuuksia rangaistusajan suunnitelmien, niiden toteuttamisen ja seurannan sekä vapauteen valmistelun avulla. Vankeinhoitolaitokselta tämä edellyttää toimintojen lisäämistä ja entistä yksilöllisempää vankikäsittelyä.

VLL katsoo uudistuksen loppumetreillä Rikosseuraamusviraston ja aluejohtajien syyllistyneen yksipuoliseen sanelupolitiikkaan, kun he ovat määritelleet tulevat vankeinhoitoesimiehet eli nykyiset ylivartijat vastaamaan rangaistusajan suunnitelmista. Liiton puheenjohtaja Jari Tuomela sanoo, että Rikosseuraamusvirasto toi mallin yt-kokoukseen elokuun lopussa ohi asialistan.

Mallissa puolet vankeinhoitoesimiehistä siirretään päivätyöhön ja puolet tekee yötyökiertoa. Ihmisillä oli pari viikkoa aikaa miettiä, kumpia paikkoja he hakevat.

Tuomela sanoo, että Liitto on myös viestinyt työnantajan suuntaan työaikarikkomuksista. Nämä viestit eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet mitään toimenpiteitä tai selvittelyjä.

Tämä kantelu kohdistuu Vantaan vankilan johtajaan Tuomo Junkkariin ja valvontavelvollisuuden rikkomisen osalta Rikosseuraamusviraston pääjohtajaan Esa Vesterbackaan.

Liitto suosittelee, että ylityöt kuitataan rahana eikä niitä siirretä työaikapankkiin. Liitto ilmoittaa olevansa aloitteellinen myös vankilakohtaisten työsuojelutarkastusten käynnistämiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme