Mainos
Mainos

Vankilavirkailijat miettivät uusia työtaistelukeinoja

Tämän aamun työseisauksen jälkeen seuraava askel saattaa olla ylitöistä kieltäytyminen. Sekä työntekijöiden että työnantajien mielestä suunnitellut henkilöstövähennykset aiheuttaisivat sietämättömän tilanteen.

Vankilavirkailijoiden liitossa pohditaan jo uusia keinoja torjua työpaikkojen vähentämisuhkaa. Yksi mahdollinen vaihtoehto on työntekijöiden ylityökielto.

Esimerkiksi Vantaan vankilan valvontapuolella tehtiin viime vuonna lähes 16 000 ylityötuntia. Vuosina 2002 - 2005 Vantaalla on ollut jatkuvasti kahdeksan työntekijän vajaus.

Nyt valtio suunnittelee vähentävänsä alalta vielä 308 työpaikkaa lisää vuoteen 2011 mennessä. Työntekijöiden mielestä henkilökuntaa on jo nyt liian vähän verrattuna koko ajan kasvavaan työmäärään.

Myös työnantajapuoli, Rikosseuraamusvirasto, myöntää virkailijoiden ahdingon. Vaikka Rikosseuraamusvirasto pitää tämän aamun lakkoa ehdottoman laittomana, se ymmärtää syyn mielenilmaukseen. Vankeinhoitojohtaja Ahti Lempiön mukaan työpaikkojen mahdollinen vähennys loisi aivan kestämättömän tilanteen.

- Tästä ollaan järjestöjen kanssa ihan yksimielisiä. Tämä on tuotu ministeriön tietoon jo monta kertaa. Meillä ei ole mahdollisuutta vähennyksiin siinä laajuudessa kuin meille on asetettu tavoitteita.

Kaiken lisäksi uusi vankeuslaki edellyttää muun muassa vankien aktiviteettien lisäämistä.

- Yhtään lisätoimintoa ei voida ottaa vastaan. Huoli on se, että vankeuslaki tuo lisää velvoitteita henkilökunnalle, sanoo Vankilavirkailijoiden liiton järjestösihteeri Ahti Granath.

Esimerkiksi Jokelan vankilassa henkilökuntatilanne pääsi viime vuonna niin huonoksi, että vankilassa jouduttiin 13 aamuna laittamaan paikka yöasentoon. Vangit suljettiin koppeihin. Heillä oli vain tunnin ruokailu ja ulkoilu.

Aamun lakko sujui rauhallisesti

Kolmen tunnin työseisaus kaikissa Suomen vankiloissa sujui rauhallisesti. Lakkoon osallistui 2500 vankilavirkailijaa eri liitoista. Vangit olivat lakon ajan lukittuina selleissään.

Lakkotunnit vähennettiin työntekijöiden palkasta. Muita rangaistuksia työnantaja ei ole miettinyt. Vankeinhoitojohtaja Lempiö paheksuu, että virallinen ilmoitus lakosta tuli viime tipassa.

Vankilavirkailijoiden liitto sai saman tien kutsun oikeusministeriöön. Liiton puheenjohtajan Jari Tuomelan mukaan mitään parannuksia ei luvattu.

- Katsomme nyt, mihin tämän päivän toimenpiteillä päästään. Sen jälkeen tarvittaessa tehdään päätöksiä, jos asiat eivät etene toivotulla tavalla, Tuomela sanoo.

Ylitöistä kieltäytymistä ei ole vielä kokeiltu.

- Jos liiton jäsenet alkavat työskennellä työlistojen mukaisesti, vankilat joudutaan laittamaan yöasentoon yksi toisensa jälkeen. Työnantaja voi velvoittaa tietyn ylityömäärän tekemiseen, mutta nyt tunnit menevät lain yli, sanoo liiton järjestösihteeri Granath.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme