Mainos
Mainos

Vankilomien perusteet vaihtelevat Suomessa

Vankilomia myönnetään täysin eri tavoin Suomen vankiloissa. Tiukinta linjaa vetää Turun keskusvankila.

-

Vankilomien määrää vaihtelee voimakkaasti Suomen eri vankiloissa. Kovan linjan vankiloistakin osa hyväksyy jopa 75 prosenttia loma-anomuksesta. Tiukimmin loma-anomukset ovat syynissä Turun keskusvankilassa, Kakolassa.

Kakolan vankilanjohtaja Totti Karpela myöntää avoimesti, että johtaja ratkaisee lomat, ja hänen linjansa on tyly.
- Lyhyttuomiosella ei ole suurtakaan merkitystä. Pitkätuomiosella yleensä rikokset on sitä luokkaa, etten päästäisi tällaista henkilöä, ennenkuin tuomio loppuu, Karpela sanoo.

Kun vertaillaan vankien rikostaustaa tai rangaistuksen kestoa, Suomen kovan luokan vankiloidenkin lomakäytäntö poikkeaa toisistaan selvästi. Vaikka poistumislupia on viime vuosina hienokseltaan lisätty, Kakolan linja on vertailussa kova. Riihimäellä ja Helsingissä valtaosa saa loma-anomukseensa myöntävän vastauksen, kun taas Kakolassa asukkaiden loma-anomukset hylätään. Vain joka kymmenes vanki pääsee anomalleen lomalle.
- Täytyy ottaa huomioon se, että lomillakaan vangit tuskin pyrkivät muuhun kuin niihin ympyröihin, mistä he ovat tulleet, vankilanjohtaja Karpela toteaa. Hän uskoo, että kolmoissurmaaja Juha Valjakkalan karkaamisen jälkeen lomakäytäntöjä tulisi tarkastella uudelleen, varsinkin isompiiin rikoksiin syyllistyneiden lomakäytännössä.

Valjakkalan tapaus on synnyttänyt Karpelan mukaan myös tarpeen koota vangeista kuvarekisteri.
- Me olemme ottaneet sen käytännön, että kuvaamme kaikki ja kuvat ovat päiväntasalla. Eli jos meiltä vanki lähtisi, meillä olisi antaa sekä poliisille, että medialle tuore ja todellisuutta vastaava kuva vangista, Karpela kertoo.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.05.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme