Mainos

Vantaanjokeen päässyt taas jätevettä

Vantaanjokeen on päässyt puhdistamatonta jätevettä. Ongelmia on havaittu ainakin Riihimäen, Tuusulan ja mahdollisesti Nurmijärven jätevedenpuhdistamoiden päästöistä. Lisäksi jätevettä on vesistöihin vuotanut pumppaamoilta Tuusulassa, Riihimäellä ja mahdollisesti Nurmijärvellä.

Helsingin Veden projektipäällikkö Anatoli Korelin ei ole kovin huolissaan päästöistä, vaikka pääkaupunkiseudulla juodaankin Vantaanjoen vettä joulukuun alkupuolelle.

- Kun sateet ovat näin olleet näin voimakkaita ja virtaamat suuria, päästötkin laimenevat huomattavasti. Kesän pienissä virtaamissa ne olisivat vakavampia.

Korelin oli saanut tietoa ainoastaan Riihimäen jätevesipäästöistä. Hän uskoo, että muutkin Vantaanjoen alueen kunnat olisivat ilmoittaneet Helsingin Vedelle, jos päästöt olisivat huomattavia. Kunnilla on ilmoitusvelvollisuus niin kauan kuin pääkaupunkiseutu käyttää Vantaanjoen vettä talousvetenään.

Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoesta vastaavan Kari Stenholmin mukaan jätevesivuodot aiheuttavat todennäköisesti kalakuolemia. Stenholmin mukaan kuolleita kaloja on ollut tulvan vuoksi toistaiseksi kuitenkin vaikea nähdä.

- Juuri nyt on lohien ja taimenien kutuaika päällä, ja tällaiset matalat happipitoisuudet mitä perjantaina mitattiin voivat tappaa kaloja - isojakin kaloja, mutta ennen kaikkea pieniä kaloja ja mätiä.

Vuoden pahimmat vuodot Tuusulasta

Tuusulan kolmesta pumppaamosta on vuotanut jätevettä Keravanjokeen, Palojokeen ja Tuusulanjärveen.

- Jätevettä on päässyt osasta puhdistamoja joitakin määriä ihan huippusateiden aikana, vesihuoltopäällikkö Jukka Sahlakari Tuusulan kunnasta myöntää. Tänä vuonna niin kävi ensimmäisen kerran.

Sahlakari pitää huonona tuurina sitä, että Kellokoskella sijaitsevaa Rajalinnan pumppaamoa saneerataan parhaillaan. Se on yksi isoimmista pumppaamoista, eikä siksi vielä täydessä valmiudessa.

Ensi vuonna Tuusula saneeraa Jokelan pumppaamon, josta niin ikään pääsi nyt jätevettä vesistöön.

- Putket ja puhdistamot ovat piripinnassa rankkojen sateiden takia, Nurmijärven vesilaitoksen johtaja Ilkka Ojansivu sanoo.

Hän ei ole saanut tietoa niiden ylivuodoista, mutta pitää sitä mahdollisena. Hän lisää, että "Nurmijärveltä ei lähde mitään puhdistettunakaan suoraan Vantaanjokeen".

Ympäristökeskuksen mukaan Uudenmaan jokivedet ovat tällä hetkellä erittäin sameita ja roskaisia. Runsaat sateet ovat lisänneet myös ravinteiden ja kiintoaineiden huuhtoutumista pelloilta vesistöihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot