Mainos
Mainos

Vapaaehtoinen auttaminen muuttunut keikkaluontoiseksi

Vapaaehtoistoiminta hakee uusia muotoja. Projektipäällikkö Suvimaria Saarenpää Oulun Seudun Setlementti ry:stä kertoo, että vapaaehtoistyötä tekevien uusin innostuksen kohde on keikkaluonteiset tehtävät. Hänen mukaansa kaikki auttamishaluiset eivät välttämättä halua sitoutua pitkäaikaiseen auttamistyöhön.

- Hiljattain minulle soitti pyörätuolissa istuva mies, joka halusi saada jonkun kaveriksi jääkiekkomatsiin. Hänen oli hankala lähteä sinne yksin sohjokelillä, Saarenpää kertoo esimerkin keikkaluonteiseksi sopivasta vapaaehtoistehtävästä.

Saarenpää toimii projektipäällikkönä Oulun Seudun Setlementin hallinnoimassa Vares-hankkeessa, joka kehittää vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaa Oulun seudulla. Hankkeessa muun muassa selvitetään vapaaehtoistoimijan profiili ja se, mitkä ovat hänen motiivinsa tehdä työtä. Samalla tutkitaan, millaista vapaaehtoistyötä alueella kaivataan.

- Suurimpana haasteena on se, miten voimme löytää erilaiset avuntarvitsijat sekä ne ihmiset, jotka haluavat antaa omaa aikaansa toiselle, Saarenpää sanoo.

Hän muistuttaa, että vapaaehtoistyötä tehdään tavallisten ihmisten tiedoin ja taidoin. Vapaaehtoisia tarvitaan hyvin erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi ystäväksi vanhukselle.

Saarenpää katsoo, että vapaaehtoistoiminnan merkitys on entisestään kasvanut.

- Sosiaali- ja terveysjärjestöissä tehtiin viime vuonna jo yli 21000 miestyövuotta vapaaehtoistoimintaa. Se on huikea määrä.

Osaksi lukio-opetusta

Myös nuoria innostetaan mukaan vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi Oulussa vapaaehtoistoiminnan peruskoulutusta aletaan nivouttaa osaksi lukiolaisten opetusta. Saarenpään mukaan ensimmäisenä tätä valinnaisainetta pääsevät opiskelemaan Oulun normaalikoulun lukiolaiset viikonlopun mittaisessa leirikoulussa tulevana keväänä.

- Haasteenamme on pystyä tarjoamaan nuorille sopivaa vapaaehtoistoimintaa. Se voi olla ikäihmisten tai omanikäisen kaverin kanssa yhdessä olemista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nuorilla on auttamisen halua. Aikuisten tavoin hekään eivät välttämättä halua sitoutua pitkäaikaisiin tehtäviin. Siksi heille haetaan projektityyppisiä keinoja osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme