Mainos
Mainos

Vapaaehtoinen maanpuolustus lisääntyy

Vapaaehtoisjärjestöt halutaan entistä tiiviimmin mukaan maanpuolustustyöhön.

Puolustusvoimat haluaa saada eri alojen vapaaehtoisjärjestöjä kanssaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseksi puolustusministeriössä selvitetään mahdollisuutta perustaa maakunnallisia toimintakeskuksia, joissa eri tahot voisivat harjoitella ja toimia yhdessä.

Rovaniemellä pidettävälle pelastusalan suurleirille osallistuu tällä viikolla suuri joukko nuoria. Tapahtuman yhtenä järjestäjänä on Maanpuolustuskoulutus, jonka kurssilla harjoiteltiin muun muassa vartiointia.

- Koulutuksella saadaan koulutettua vapaaehtoisia henkilöitä, jotka kykenevät tämmöisen suuren joukon muonittamiseen, tilapäiseen majoittamiseen ja sitten voivat myös huolehtia tämmöisen rauhallisen joukon turvallisuudesta niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, piiripäällikkö Risto Laakso Lapin Maanpuolustuskoulutus ry:stä kertoo.

Yhteistoimintaa haluttaisiin nähdä laajemminkin. Puolustusministeriö selvittääkin parhaillaan, voitaisiinko jatkossa esimerkiksi varuskuntien tiloissa harjoitella enemmän yhdessä.

Tällaiset yhteiset toimintakeskukset toisivat Puolustusvoimien mukaan säästöjä ja lisäisivät yhteistyötä.

Järjestöjä hankkeessa askarruttaa mahdollinen siviili- ja sotilastoiminnan rajan hämärtyminen sekä hankkeen rahoitus.

- Jos se on hyvin lähellä aseellista maanpuolustustyötä ja jos tämä toiminta on puolustusministeriön alaista ja koordinoimaa, niin meillä on tietysti vaikeampaa olla siellä mukana, viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho SPR:stä kertoo.

Puolustusministerin mukaan siviilijärjestöjä ei olla militarisoimassa.

- Tässä ei ole tarkoitus millään tavalla puuttua viranomaisten ja näiden järjestöjen välisiin reviireihin. Ne ovat pyhiä asioita ja pysyvät sellaisina, puolustusministeri Seppo Kääriäinen painottaa.

Toimintakeskusten kaavaillaan aloittavan vuonna 2008.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme