Mainos
Mainos

Vapaaehtoisesta metsien suojelusta innostuttu

Etelä-Suomen metsiä suojeltu vapaaehtoisesti yli 3000 hehtaaria.

Viisivuotinen Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO on nyt loppusuoralla. Kokeiluhankkeet ovat osoittaneet, että maanomistajilta löytyy intoa metsiensä vapaaehtoiseen suojeluun. Vapaaehtoisin toimin on suojeltu jo yli 3000 hehtaaria metsiä.

Luonnonsuojelijoiden mielestä suojeluun saadut hehtaarimäärät ovat mitättömiä ja sitova suojeluohjelma tarvittaisiin pian.

-Siinä pitäisi olla pari nollaa perässä ja täytyy muistaa, että ne ovat osittain maita, jotka eivät ole pysyvässä suojelussa, kertoo luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Apulaisosastopäällikkö Pentti Lähteenoja maa- ja metsätalousministeriöstä puolestaan uskoo, että vapaaehtoisilla suojelun keinoilla saadaan ajan kuluessa suuria pinta-aloja kokoon.

Kiistaa on myös siitä, tulevatko kaikki arvokkaimmat metsät suojeluun, kun metsänomistajat itse päättävät, mitä tarjoavat suojeltavaksi.

Yhteinen sävel löytyy rahasta - tai oikeammin sen puutteesta. Etelä-Suomen metsien suojeluun käytettävästä rahasta päättää maan tuleva hallitus. Uusi hallitus joutuu myös ottamaan kantaa siihen, tarvitaanko Etelä-Suomen metsien suojeluun sitova suojeluohjelma vai riittääkö metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuva linja.

Metsänomistajat toivovat vapaaehtoisuuden jatkuvan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme