Mainos
Mainos

Vapaaehtoiset etsivät yhä sotavainajia Karjalasta

Mika Albertsson hoitaa päätyönään rajavartioston museota Imatralla, mutta vapaillaan hän suuntaa usein Venäjän Karjalan metsiin. Eikä hän lähde mille tahansa partioretkelle vaan etsimään suomalaisten sotilaiden jäännöksiä.

Talvi- ja jatkosodassa Neuvostoliiton puolelle jäi yli 10 000 suomalaissotilaan ruumiit. Mika Albertssonin ja muiden vapaaehtoisten avulla noin 1 500 sotilaan jäännöksiä on löydetty ja heidät on saatu haudattua Suomeen.

– Meidän suomalaiset tunnettiin jo sodan aikana siitä, että sankarivainajat pyrittiin aina saamaan haudattua kotimaahan. Miksipä nykysuomalaisina emme jatkaisi tätä periaatetta. Minusta se tuntuu oikealta tavalta maksaa kunniavelkaa sotavainajille, Mika Albertsson sanoo.

Etsintöjä Karjalassa tekevät Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen organisoimat ryhmät.

– Tutustumme sotapäiväkirjoihin, taistelukertomuksiin, haastattelemme omaisia ja meihin otetaan yhteyttä, Albertsson luettelee keinoja, joilla vainajien jäännöksiä etsitään.

– Usein omaiset ottavat meihin yhteyttä ja pyytävät etsintöihin.

– Paras palkka tästä työstä on omaisten antama kiitos. Usein ruumiin löytyminen lopettaa epätietoisuuden ja antaa mahdollisuuden järjestää hautajaiset. Meitä etsijöitä kutsutaan usein mukaan näille viimeisille matkoille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme