Mainos

Vapaaehtoistyö sujuu parhaiten ilman odotuksia

Vapaaehtoiseen auttamistyöhön sitoutuminen on helpointa ihmisille, jotka eivät määrittele toiveitaan ja odotuksiaan vapaaehtoistyöstä kovin tarkkaan etukäteen. Vapaaehtoistyötä tarjoavan järjestön puolestaan ei pidä luvata liikoja.

Tulokset selviävät Anne Birgitta Yeungin tekemästä, Valmius vapaaehtoistyöhön -tutkimuksesta. Tutkimuksessa selviteltiin mainoskampanjan perusteella Pelastusarmeijaan värväytyneiden vapaaehtoistyöntekijöiden asenteita ja heidän sopeutumista uuteen rooliinsa. Kaikista ulkoisimmin suhtautuneet, "jotakin tekemistä" itselleen kaivanneet ihmiset löysivät parhaiten paikkansa vapaaehtoistyössä. Useimmat heistä sitoutuivat jatkamaan työtään Pelastusarmeijassa edelleen.

-Todennäköisin syy tähän ovat heidän vapaaehtoistyölle asettamat avarat ja matalat odotuksensa, Yeung kertoo. Yllättävänä Yeung piti sitä, että vahvan kristillisen vakaumuksen tai ammatillisen tietoaineksen omaavat eivät sitoutuneet parhaiten Pelastusarmeijan vapaaehtoistyöhön. Kokeilunhaluiset ja itselleen uutta sosiaalista ryhmää etsivät eivät löytäneet tietään pitkäjänteiseen vapaaehtoistyöhön.

Enemmän kuin harrastus


Vapaaehtoistyöhön ilmoittautuneilla oli hyvin erilainen tausta harrastusten ja aiemman vapaaehtoistyöhön osallistumisen suhteen. Tutkimuksen tulokset eivät siis tukeneet usein esitettyä ajatusta vapaa-ajan toiminnan kasaantumisesta. Yeung sanookin, että vapaaehtoistoiminta ei vaikuta olevan osallistujille vain harrastus muiden joukossa.

-He pitävät toimintaa vakavampana ja vastuullisempana kuin harrastuksia - siis enemmänkin työnä, hän arvioi. Tutkimuksensa perusteella Yeung linjaa, että vapaaehtoistoiminta voisi tarjota ihmisille paitsi uusia sosiaalisia verkostoja, myös vastapainoa totutulle elämänpiirille. Työ voi olla uuden etsimistä, seikkailuakin. Moni tutkittu ilmoittikin lähdön vapaaehtoistyöhön olleen hypyn tuntemattomaan.

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton julkaiseman Yeungin tutkimuksen otos oli pienehkö, vain 16 ihmistä. Se on kuitenkin merkittävä avaus, koska vapaaehtoistyötä ja sen tekemisen motiiveja on tutkittu Suomessa vain vähän. Maassamme on jopa yli 600 000 vapaaehtoistyöntekijää ja työhön käytetään vuosittain yli sata miljoonaa tuntia.

Vilkas viikko


Vapaaehtoistoiminnan viikon ohjelmassa on mm. huomenna päättyvä Kansalaisjärjestöjen työllisyysseminaari. Siinä pohditaan sekoittaako laajeneva kolmas sektori työmarkkinat. Keskiviikkona vietetään esim. Vapaaehtoistoiminnan päivää Tampereella. Torstaista sunnuntaihin siellä pidetään eurooppalainen Kansalaisyhteiskunnan huippukokous, Citizen s Agenda 2000. Siihen odotetaan jopa yli 1200:aa osallistujaa. Vapaaehtoistoiminnan viikon järjestävät Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry, Suomen nuorisoyhteistyö allianssi ry sekä Suomen liikunta ja urheilu ry.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot