Mainos

Vapaavuori: Valtio ei tue säälistä Talvivaaraa

Talvivaara järjestää tänään ylimääräisen yhtiökokouksen saadakseen hyväksynnän 260 miljoonan euron osakeannille. Talvivaaran hallitus toivoo näin yhtiön saavan lisää kipeästi kaivattua pääomaa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (Kok.) puolustaa valtionyhtiön roolia kaivosyhtiö Talvivaaran rahoituksessa.

– Tässä tapauksessa valtio toimii kuin mikä tahansa omistaja. Eli tässä osakeannissa haetaan uusia pääomia kaikilta aiemmilta omistajilta. Valtio toimii tässä vastuullisen omistajan tavoin täysin liiketaloudellisin periaattein ja lähtee siitä, että Talvivaaraan on lähdetty mukaan sillä oletuksella, että se on järkevä sijoitus ja niin ajatellaan tänäkin päivänä.

Jos omistajilta ei saada riittävästi rahaa, osakeannin takaa viisi pankkia. Alustavasti osakeantiin ovat sitoutuneet valtion osakeyhtiö Solidium, eläkeyhtiö Varma ja Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä.

Kaivostoiminta vaatii tarkkuutta

Jätevesialtaan vuoto oli Talvivaaralla niin imagollinen kuin myös taloudellinen katastrofi. Allas saatiin paikattua, nyt yritetään korjata huonoa rahatilannetta.

– Minä uskon, että Talvivaara tulee selviämään näistä ongelmistaan. Tulee saamaan nämä ympäristöasiat kuntoon ja itse asiassa viimeisten kuukausien aikana on otettu askelia eteenpäin. eli se kipsisakka-altaassa ollut vuoto saatiin korjattua ja muutenkin nyt on lupa juoksuttaa jonkun verran puhdistettuja vesiä pois sieltä, kuvailee elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Vapaavuori myöntää, että ongelmia Talvivaarassa edelleen on.

– Varsinkin kevään tullessa ja lumien sulaessa saattaa tulla uusia haasteita, mutta minä uskon, että yhtiö tästä selviää.

Talvivaara on saanut yli 90 huomautusta toimintansa aikana. Toimintaa ovat värittäneet myös lukuisat valitukset ja julkisuuteen asti nousseet kipsisakka-altaan vuodot ja muut ympäristöongelmat. Vapaavuoren mukaan Talvivaarassa ei ole ehkä ymmärretty, että laajamittainen kaivostoiminta uudella tekniikalla vaatii äärimmäistä tarkkaavaisuutta.

– Tapahtuneet ovat oiva esimerkki siitä, että kun asioita ei hoideta kunnolla, niin se on ongelma mistä tahansa suunnasta katsottuna. Se on tietenkin ympäristökatastrofi, mutta onhan se myös maksanut yhtiölle ihan valtavasti rahaa. On myös liiketaloudellisesti hölmöä hoitaa asiat huonosti ympäristön kannalta

(MTV3)

Katso elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) haastattelu: (Huomenta Suomi 8.3.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot