Mainos
Mainos

Vappupuheissa puitiin energiapolitiikkaa ja kuntauudistusta

Lisäenergian tarve ja keinot sen hankkimiseen askarruttivat tänä vappuna useita puheiden pitäjiä. Toinen toistuva aihe oli kuntauudistus, josta demarit ja keskusta kävivät nokittelua.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma varoitti rakentamasta Suomen energiahuoltoa tuontiriippuvuuden varaan. Heinäluomasta tavoitteena pitäisi olla öljyriippuvuuden vähentäminen ja siirtyminen päästöttömiin ja uusiutuviin energianlähteisiin.

Myös vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg puhui vaihtoehtoisten energianlähteiden puolesta. Hän moitti suomalaista politiikkaa ydinvoiman esittämisestä välttämättömänä ratkaisuna.

Ydinvoimaa piti välttämättömänä ainakin Metallityöväen liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen (sd.). Hänen mukaansa kaksi kolmasosaa energiayhtiö Fortumin voittomarginaalista pitäisi rahastoida ydin- ja vesivoiman lisäkapasiteetin rakentamiseen. Putkosesta tämä olisi ainoa keino vähentää päästöjä YK:n ilmastosopimuksen edellyttämälle tasolle.

Vanhanen kannatti veronkevennyksiä

Kuntauudistuksesta avasi keskustelua opetusministeri Antti Kalliomäki (sd.), joka arvosteli ankarasti keskustan linjauksia ja asennoitumista hallitusyhteistyöhön. Hänen mukaansa on luulottelua puhua miljardiluokan potista, joka voisi löytyä porkkanaksi kuntien vapaaehtoiselle yhdistymiselle.

Keskustan varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi vastasi kritiikkiin ärhäkästi sanomalla, että Kalliomäen puheiden takaa pilkottaa SDP:n halu kuntien pakkoliitoksiin ja ihmisten mielipiteiden yli kävelemiseen. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen kuittasi Kalliomäen puheet heittona, jota hän ei halunnut ryhtyä kommentoimaan.

Vanhanen piti vappupuheensa Helsingissä ja Hyvinkäällä. Puheissaan hän keskittyi ylistämään hallituksen veronkevennyksiä suosinutta politiikka, joka on hänen mukaansa johtanut työllisyyden parantumiseen ja sitä kautta verotulojen kasvuun. Vanhanen katsoi, että veronkevennyksiä olisi jatkettava myös ensi vaalikaudella.

Tasavero ei saanut ystäviä

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen keskittyi paheksumaan vappupuheessaan kokoomuksen SDP:ltä saamaa kritiikkiä. Katainen sanoi SDP:n harrastaneen aggressiivista hyökkäilyä, jossa on esitetty tekaistuja väitteitä esimerkiksi siitä, että kokoomus kannattaisi tasaveromallia.

Tasaverosta irtisanoutuivat vappupuheissaan Kataisen lisäksi sekä Heinäluoma että kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

Vasemmistoliittolaisista puhui muun muassa puoluevaltuuston puheenjohtaja Katja Syvärinen. Hän vaati, että naisten tasa-arvoisemman palkkauksen eteen tehtäisiin työtä entistä määrätietoisemmin.

(MTV3-Stt)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme