Mainos
Mainos

Varusmiehet tehorokotetaan aivokalvontulehdusta vastaan

Puolustusvoimat on siirtynyt varusmiesten rokotuksissa entistä laaja-alaisempaan aivokalvontulehdusrokotteeseen. Tehokkaamman rokotteen saavat myös kaikki tammikuussa palvelukseen astuvat varusmiehet.

Kaksi viikkoa sitten joululomallaan kuolleen varusmiehen taudin aiheuttajaksi on löydetty Y-ryhmän meningokokkibakteeri. Bakteeri on ollut melko harvinainen aivokalvontulehduksen aiheuttaja Suomessa. Viimeisten kolmen vuoden aikana Y-ryhmän aiheuttamia tapauksia on ollut kaikkiaan kaksitoista: kaksi vuonna 1998, kahdeksan vuonna 1999 ja kaksi vuonna 2000.

Tähän asti varusmiehiin rokotettu nk. bivalentti rokote tehoaa yleisimpiin A- ja C-ryhmän meningokokkibakteereihin. Myös Y-ryhmän meningokokkibakteereihin tehoava nk. tetravalentti rokote oli käytössä varusmiesten rokotuksissa 1980-luvulta lähtien vuoteen 1997 asti. Kansanterveyslaitos päätti vuonna 1997 hankkia maahan vain nk. bivalenttia rokotetta, koska Y- ja W-meningokokkibakteeriryhmien tautiriski katsottiin vähäiseksi. Joulukuussa menehtynyt varusmies oli saanut suppea-alaisemman nk. bivalentin rokotteen aivokalvontulehdusta vastaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme