Mainos
Mainos

Varusmiesten palvelusaikoihin muutoksia heinäkuussa

Varusmiesten uusien palvelusaikojen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Intistä voi sen jälkeen suoriutua siviiliin lyhimmillään puolessa vuodessa, ja pisimmillään koulutus kestää täyden vuoden.

Varusmiesten päivärahaa suunnitellaan korotettavaksi 20 markkaan, ja ilmaisia lomamatkoja aiotaan niin ikään lisätä. Nykyisin varusmies nettoaa 19 markkaa päivässä kahdeksan kuukauden rupeamalta ja 19,50 markkaa sen ylittävältä ajalta.

Nuorukaiset astuvat jatkossa harmaisiin kahdesti vuodessa, tammi- ja heinäkuussa. Palvelusaikojen porrastus säilyy yhä kolmijakoisena, mutta uudet kuukausimäärät ovat 6, 9 ja 12 koulutuksesta riippuen.

Pitempään kuin puoli vuotta palveleville on tarkoitus maksaa houkuttimena ns. erityiskoulutuslisää. 6-9 kuukauden ajalta varusmies saisi 35 markkaa päivässä, ja maksimiajan palvelevat kuittaisivat kolmelta viimeiseltä kuukaudelta 50 markkaa per päivä. Lisäksi puolustusvoimat on kosiskellut korkeakouluilta opintoviikkoja hyvitykseksi varusmiesjohtajille.

Asevelvollisuuslain muutos on tarkoitus sinetöidä eduskunnassa vielä alkusyksyn aikana. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Kalevi Lammisen (kok.) mukaan hankkeelle ei ole ilmaantunut soraääniä parlamentissa.

-Muutos on tarkoitus rahoittaa siitä 50 miljoonan markan säästöpotista, joka syntyy palvelusajan keskimääräisestä lyhenemisestä, kertoo Lamminen, joka ei kuitenkaan ole täysin varma mahtuuko muutos lopulta tuohon raamiin. Esitystä hiotaan seuraavan kerran tiistaina puolustusministeriössä, ja esivalmistelun päämääränä on saada eduskuntakäsittely sujumaan kitkatta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme