Mainos

Vasemmistoliitto: Hoitotakuu edellyttää lisärahoitusta

Vasemmistoliiton mielestä hoitotakuun eli kiireettömään hoitoon pääsyn turvaaminen edellyttävää lisärahoitusta kunnille, joiden vastuulle hankkeen toteutus jää.

Vasemmistoliitto vaatii, että valtio osallistuu merkittävällä lisäpanostuksella kaavaillun hoitotakuun toteuttamisen. Kunnilla on puolueen näkemyksen mukaan jo nykyisin aivan tarpeeksi vaikeuksia selvitä terveydenhuollon perusrahoituksesta.

Hallitus valmistelee parhaillaan lakiesitystä hoitotakuusta eli kiireettömään hoitoon pääsyn turvaamisesta. Esitys on määrä antaa eduskunnalle lähiviikkoina. Laki tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Laissa tulee vasemmistoliiton mielestä tehdä mahdolliseksi pääsy terveydentilan ensiarvioon kolmen päivän kuluessa yhteydenotosta, erikoissairaanhoidon polikliiniseen arvioon kolmen viikon kuluessa lähettämisestä ja lääketieteellisesti perusteltuun hoitoon 3-6 kuukaudessa. Samalla sen tulee puolueen kannanoton mukaan turvata kaikkien kansalaisten oikeus saada yhdenvertaisesti terveydenhuollon palveluja asuinpaikasta ja taloudellisesta asemasta riippumatta, kuten kansallisessa terveysohjelmassa edellytetään.

Vasemmistoliiton terveyshankkeen vetäjä, kansanedustaja Anne Huotari muistuttaa, että hoitotakuun toimiminen käytännössä edellyttävää riittävää lisärahoitusta kunnille ja kuntayhtymille, joiden vastuulle hankkeen toteutus jää.

On laskettu, että pelkästään ensimmäisen yhteydenoton turvaaminen terveyskeskukseen kolmessa päivässä aiheuttaa kunnille 30-40 miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Koska potilasjonoja ei ole kyetty purkamaan huolimatta siihen jo osoitetuista valtionavuista, voi lisärahan tarve erikoissairaanhoidossa olla lisäksi 50-60 miljoonaa vuodessa.

Jos korvamerkittyjä valtionosuuksia ei lisätä riittävästi, olisi vasemmistoliiton mielestä järkevää porrastaa hoitotakuun toteutus. Etusijalle olisi asetettava terveyskeskukseen pääsy.

Käytännössä laki hoitoon pääsyn turvaamisesta tulisi voimaan terveyskeskuksissa ensi vuoden alussa ja erikoissairaanhoidossa vuoden 2006 alusta. Tämä antaisi aikaa myös hoitotakuun edellyttämien hoitokriteerien riittävän huolelliselle laadinnalle. Sairaanhoitopiirit ovat pitäneet sitä nykyisellä aikataululla mahdottomana.

Jos terveyskeskus tai sairaala ei kykene järjestämään hoitoa määräajassa, se joutuu hankkiman hoidon toisesta yksiköstä, yksityiseltä puolelta tai jopa ulkomailta. Vasemmistoliitto pitää vaarana sitä, että yksityisen sektorin hinnat nousevat nopeasti, mikä ainoastaan lisäisi kuntien ongelmia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot