Mainos
Mainos

Vasemmistoliitto palauttaisi varallisuusveron

Varjobudjettinsa julkistanut puolue myös kiristäisi sekä alkoholin että suurituloisten verotusta.

Vasemmistoliitto haluaa palauttaa varallisuusveron, jonka lopettamisesta eduskunta päätti viime vuoden lopulla. Puolue ottaisi takaisin myös puolet alkoholiveroihin vuonna 2004 tulleesta alennuksesta sekä kiristäisi hiukan suurituloisimpien verotusta. Eduskunnan toiseksi suurin oppositioryhmä julkisti oman vaihtoehtobudjettinsa tänään.

Lisätulot vasemmistoliitto käyttäisi muun muassa kansaneläkkeen, opintotuen, työttömien peruspäivärahan sekä työmarkkinatuen korotuksiin. Vasemmistoliitto myös keventäisi pieniä etuuksia saavien verotusta uudella sosiaalitulovähennyksellä.

Kokoomuksen tapaan vasemmistoliitto epäilee, että hallitus piilottelee arvonlisäverojen todellista tuottoa ja on kirjannut tuottoarvion budjettiesitykseensä liian alhaiseksi. Vasemmistoliiton varjobudjetissa arviota on kasvatettu ja siten saatu osaltaan lisärahaa ehdotettujen menonlisäysten rahoittamiseen. Puolue esittää yhteensä 681,9 miljoonan euron lisäyksiä.

Vasemmistoliitto on arvostellut varallisuusveron poistamista alusta alkaen. Asia nostatti tunteita myös hallituspuolue SDP:n riveissä. Seitsemän SDP:n kansanedustajaa äänesti vastaan, kun eduskunta äänesti veron poistamisesta viime joulukuussa.

Työnantajapuolen ajama varallisuusveron poistaminen kytkettiin osaksi pari vuotta sitten sovittua tuloratkaisua. Veron poistamista perusteltiin sillä, että sen tuotto oli pieni ja jatkuvasti alenemaan päin. Veron poistamisella haluttiin myös tukea yrittäjyyttä ja sitä kautta uusien työpaikkojen syntyä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme