Mainos
Mainos

Vasemmistoliitto rokottaisi pätkätöitä teettäviä yrityksiä

Vasemmistoliiton 16-sivuisen vaaliohjelman vaatimuslista on pitkä ja monin kohdin myös vain suuntaa antava.

Vasemmistoliitto haluaa rangaista niitä työnantajia, jotka pitävät työntekijöitään paljon vain määräaikaisissa tai osa-aikaisissa työsuhteissa. Puolueen mielestä tällaiset yritykset pitäisi panna maksamaan korotettua työnantajan sosiaaliturvamaksua.

Ehdotus sisältyy vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelmaan, jonka puolueen valtuusto hyväksyi tänään. Vasemmistoliitto haluaa myös pätkätyöntekijöille paremman työsuhdeturvan ja vuokratyöntekijöille takuupalkan.

PuheenjohtajaMartti Korhonen ei halunnut täsmentää, kuinka paljon määräaikaisia eri kokoisilla yrityksillä saisi olla, ennen kuin rangaistusvero uhkaisi. Hän pikemminkin peräänkuulutti ehdotuksellaan keskustelua siitä, että jotakin ylipäänsä on tehtävä, jotta keinottelu pätkätöillä saataisiin loppumaan.

Vasemmistoliiton vaalitavoitteita

Työsopimuslaki kieltää jo nyt määräaikaisten työsopimusten teon ja niiden ketjuttamisen ilman pätevää syytä. Korhosen mielestä ongelma on siinä, että kun lain rikkomisesta ei useinkaan seuraa mitään rangaistusta, siitä ei välitetä.

- Se ei käy enää, että yhteiskunta vain levittelee käsiään, Korhonen sanoi puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa.

Korhosen mielestä tilaisuus keskusteluun tarjoutuu, kun hallitus saa eduskunnassa vastattavakseen kokoomuksen välikysymyksen naisten asemasta työelämässä.

Vasemmistoliiton kokouksessa nyrpisteltiin moneen kertaan sille, että kokoomus on ryhtynyt kantamaan huolta naisten pienistä palkoista ja pätkätöistä. Hapan ilme oli myös Korhosella. Hän pyöritteli, että asian esille nostaminen on tietysti hyvä, mutta väitti heti perään, että kokoomuspäättäjien teot kunnissa ja Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa ovat olleet jotain aivan muuta kuin naisten aseman parantamista.

Korhosen mukaan vasemmistoliitto on kuitenkin valmis neuvottelemaan yhtymisestä kokoomuksen välikysymykseen, jos kutsu tulee. Puolue haluaa silloin vaikuttaa myös välikysymyksen sisältöön.

Ei ydinvoimalle jäi vaaliohjelmaan

Vasemmistoliiton 16-sivuisen vaaliohjelman vaatimuslista on pitkä ja monin kohdin myös vain suuntaa antava. Puolue vaatii esimerkiksi useiden etuuksien korottamista, mutta ei esitä tarkkoja summia.

Isompaa keskustelua puoluevaltuustossa syntyi vain vaaliohjelman kohdasta, jossa todetaan, ettei tulevalla vaalikaudella pidä ryhtyä rakentamaan lisää ydinvoimaloita tai Vuotoksen allasta. Lappilainen Pertti Keränen vaati ensin kohdan poistamista vaaliohjelmasta, mutta antoi sitten periksi. Sama kinastelu ydinvoimasta on käyty säännönmukaisesti aina, kun asia on jollain tavalla tullut esille.

Puoluevaltuusto paheksui kannanotossaan kulttuuriministeri Tanja Saarelan ajamaa leikkausta ystävysseurojen ja kulttuurilehtien tukeen ja vaati eduskuntaa palauttamaan rahat valtion budjettiin.

Muurarin perintö paisuttaa vaalikassaa

Vasemmistoliiton ennätyssuurelle - noin 865 000 euron - eduskuntavaalibudjetille on löytynyt toinenkin selitys. Puolue käyttää kampanjointiin osan perintörahoista, jotka uskollinen tukija, muurari Felix Anttalainen oli testamentannut sille.

Vasemmistoliiton puoluevaltuustolle kerrottiin tänään, että naimattomana pysyneen helsinkiläismuurarin jälkeensä jättämillä rahoilla maksetaan vaalikuluja noin 160 000 euron verran. Testamentista jää tämän jälkeen jäljelle vielä noin 100 000 euroa.

Suurin syy siihen, että vaaleissa voidaan polttaa aiempaa selvästi enemmän rahaa, on kuitenkin puoluetuessa, jota on alettu maksaa korotettuna vaalivuosina. Eduskuntavaaleja varten tämä korotus on tulossa nyt ensi kertaa.

Puoluetuen lisäys samoin kuin itse puoluetukikin riippuvat puolueen kansanedustajien määrästä. Vasemmistoliiton saama vaalilisä on noin 236 000 euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme