Mainos

Vasemmistoliitto torjuu edelleen taisteluhelikopterit

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei hyväksy eduskunnan sitomista taisteluhelikoptereihin missään muodossa nyt annettavassa puolustusselonteossa. Vasemmistoliitto ei hyväksy myöskään 10,8 miljardin markan tasoa puolustusmenoihin. Syynä on vasemmistoliiton mukaan se, että 10,8 miljardin tasoon sisältyy sisäänrakennettuna jo taisteluhelikopterien hankinta.

Taisteluhelikopterit jälleen kiistan kohteena.

Suvi-Anne Siimes

Toinen valtiovarainministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ei aio hyväksyä puolustusmäärärahojen korottamista 10,8 miljardiin markkaan. Siimeksen mukaan summaan on jo laskettu mukaan kiisteltyjen taisteluhelikopterien hinta. Määrärahatason pitäisi hänen mielestään olla "lähempänä" budjettikehyksissä sovittua 10,2 miljardia kuin 10,8 miljardia. Siimes haluaa hallituksen myös muotoilevan puolustusselontekonsa niin, ettei sanamuotokaan sido eduskuntaa helikopterihankintaan. Epäilyksiä herättää tapa, jolla maavoimien tulevaa asejärjestelmää koskeva selvitystyö aiotaan selontekoon kirjata. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä asettui tänään yksimielisesti Siimeksen taakse.

SDP: Selvittäminen ei sido

Antti Kalliomäki

SDP:n eduskuntaryhmä sitä vastoin katsoi, ettei selvitystyö vielä sido mihinkään. Ryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki ja varapuheenjohtaja Virpa Puisto välttivät kuitenkin puhumasta taisteluhelikoptereista tämän päiväisen ryhmäkokouksen jälkeen. Aiemmin ryhmä tyrmäsi taisteluhelikopterien maininnankin selonteossa. -Olemme lähteneet siitä, että voidaan tehdä hyvinkin laajoja selvityksiä, Kalliomäki sanoi. Puiston mukaan ryhmä ei ole koskaan vastustanutkaan aseselvityksiä. -Tottakai näitä selvitetään siitä huolimatta, onko kirjoitettu vai ei. Se on virkamiesten ja ministerien tehtävä, Puisto selvitti. -Olemme antaneet omille ministereillemme evästykset jo aiemmin ja seuraavassa vaiheessa ryhmä muodostaa yksityiskohtiin meneviä kantojaan kun selonteko tulee eduskuntaan, ilmoitti Kalliomäki. Puolustusmäärärahojen markkamääristä ryhmä ei ole Puiston mukaan keskustellut.

Siimes uskoo "sekahedelmäkeittoon"

Siimes kuitenkin ihmetteli oman ryhmänsä kokouksen jälkeen, miksi virkamiestyönä tehtäviin selvityksiin edes tarvitaan eduskunnan lupaa. Hän huomautti toimittajille myös, että "maalaisjärjellä ajateltuna" paras olisi "varmaan joku sekahedelmäkeitto", ei siis yksi asejärjestelmä. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi SDP:n ryhmäkokoukseen mennessään, että pääasejärjestelmän selvittäminen tulee sisältymään puolustusselontekoon joka tapauksessa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan on määrä sopia pitkään kiistellystä selonteosta huomenna. Puolustusministeri Jan-Erik Enestam suhtautui tänään toiveikkaasti siihen, että sopu syntyisi. Enestam vieraili keskustan eduskuntaryhmässä asiaa esittelemässä.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot