Mainos
Mainos

Vasemmistoliittolaiset rajoituksitta eduskuntaan ja EU-parlamenttiin

Vasemmistoliiton johdon ajama esitys eduskuntavaalien ja EU-parlamenttivaalien ehdokasasettelun säännöistä kärsi niukan tappion tänään puoluevaltuuston käymässä äänestyksessä. Valtuusto hylkäsi äänin 25-24 esityksen, jonka mukaan ensi kevään vaaleissa eduskuntaan valittu henkilö ei pääsisi lopulliselle ehdokaslistalle vajaan kolmen kuukauden jälkeen pidettävissä EU-vaaleissa. Valtuusto päätti, että vasemmistoliittolaiset voivat olla ehdolla ja tulla valituiksi ilman rajoituksia sekä eduskuntaan että EU-parlamenttiin.

Käytännössä päätös suosii vasemmistoliiton istuvia EU-parlamentaarikkoja. Esko Seppänen ja Outi Ojala voivat niin halutessaan mitata suosionsa molemmissa vaaleissa. Mikäli kansanedustaja lähtee EU-parlamenttiin, eduskuntapaikan ottaa haltuunsa hänen varamiehensä. Edellisissä EU-parlamenttivaaleissa vasemmistoliiton kansanedustajista olivat EU-vaaleissa ehdolla Seppäsen ja Ojalan ohella Annika Lapintie ja Esko Helle.

Valtuusto kävi asiasta pitkän keskustelun. Puolueen EU-jaoston valmistelemaa rajoitusta kannattaneet korostivat, että äänestäjien tulee tietää eduskuntavaaleissa ehdokkaan lopulliset aikomukset. Eduskuntaan on pyrittävä tosissaan. Voittaneen esityksen takana olleet valtuuston jäsenet uskoivat, että rajoitus heijastuisi puolueen vaalimenestykseen. Ehdokkaiden on itse oltava sen verran rehellisiä, että kertovat suunnitelmistaan jo ennen eduskuntavaaleja.

Muista puolueista SDP on päättänyt, että sillä on erillinen ehdokaslista kummassakin vaalissa. Sama henkilö ei pääse molemmille listoille. Kokoomus ja keskusta ratkaisevat asian vasta myöhemmin.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme