Mainos
Mainos

Vasemmistonuoret kiistää provosoinnit: Poimijat ryhtyivät itse työtaisteluun

Viidenkymmenen thai-poimijan protesti Saarijärvellä sai marjayhtiö Ber-Exin epäilemään, että asian taustalla on kaksi tahoa, jotka provosoivat thai-poimijoita rettelöimään. Ber-Exin toimitusjohtajan mukaan rikosilmoituksen tekoa ihmiskaupasta ovat avittaneet sekä SAK että Vasemmistonuoret, jotka ”hilluvat ja käyttävät hyväkseen vähävaraisia ja hyväuskoisia thai-poimijoita saadakseen omia ajatuksiaan esille”.

– Kuulostaa älyttömältä, kuittaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.

Andersson kertoo, että thai-poimijoiden aseman parantaminen on osa Vasemmistonuorten Solidaarisuus-ohjelmaa, joka on tehty jo vuonna 2011. Sen tiimoilta nuoret ryhtyivät selvittämään thai-poimijoiden tilannetta ja vaatimaan heille parempaa työsuhdeturvaa Suomessa.

– Pari vuotta sitten kiersimme Lapissa marjanpoimijoiden leirejä ja haastattelimme heitä ja selvitimme heidän olojaan Suomessa, kertoo Li Andersson.

Andersson poimijoiden leirillä

Vasemmistonuorten puheenjohtaja vastaa puhelimeen yllättäen Suolahdessa. Hän oli eilen rikosilmoituksen tehneiden thai-poimijoiden majapaikassa Suolahden työväentalolla ja matkusti näiden kanssa illansuussa bussilla Suolahden leirikeskukseen väliaikaiseen majoituspaikkaan.

– Tulin tänne eilen, koska tulkki Junya Lek Ymprosert otti minuun yhteyttä aiempien Lapin vierailujen vuoksi ja pyysi apua. Mutta missään nimessä me emme ole masinoineet mitään rikosilmoitusta, tilanne oli päällä, kun minuun otettiin yhteyttä, painottaa Andersson.

Saarijärven rikoskomisario Kari Karppinen vahvistaa, että rikosilmoituksen tekivät keskiviikkoaamuna marjanpoimijat itse.

– Heitä edusti avustajana lakimies Ville Hoikkala, kertoo Karppinen.

Vasemmisto vaatii työsuhdeturvaa

Li Andersson kertoo, että Suolahdessa on syntynyt jo iso rinki thai-poimijoiden tueksi.

– Yksityiset ihmiset ja yhdistykset, muun muassa Suolahden työttömien yhdistys, ovat järjestäneet kaikki ruokailut ja majoitukset ja auttaneet poimijoita kaikin tavoin, kertoo leirikeskuksesta jo paluuta Helsinkiin tekevä Andersson.

Hän kertoo, että Vasemmistonuorten Solidaarisuus-ohjelman mukaisesti nuoret pyrkivät saamaan thai-poimijoille samantyyppisen työsuhdeturvan kuin Ruotsissa. Ruotsissa poimijat eivät ole yrittäjiä, vaan työsuhteessa poimintayrityksiin.

– Siellä poimijat ovat työlainsäädännön piirissä toisin kuin meillä ja heille on määritelty vähimmäispalkka. Meidän mielestämme myös Suomessa pitäisi olla näin, sanoo Anderson.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme