Mainos
Mainos

Vasikoiden sarvenalut tuhotaan usein ilman puudutusta

Vasikoiden sarvenalut tuhotaan yhä usein ilman puudutusta.

Helsingin yliopisto kertoo, että vain hieman yli puolet lypsykarjatiloista kutsuu eläinlääkärin lääkitsemään nupouttettavat vasikat asianmukaisesti.

Nupoutus merkitsee sarvenalkujen tuhoamista. Asia selviää eläinlääketieteellisen tiedekunnan tekemästä kyselytutkimuksesta. Siinä selvitettiin myös sitä, miksi eläin nupoutetaan ilman lääkitystä.

– Ensinnäkin koettiin, että se ei ole tarpeellista. Toiseksi eläinlääkärin kutsumista pidettiin liian kalliina, kertoo dosentti Laura Hänninen.

Suositusten mukaan eläimelle pitäisi antaa rauhoittavia sekä paikallispuudutus sarvenalkujen alueelle. Ainoastaan eläinlääkäri voi käyttää rauhoittavia ja puudutteita.

Nupoutus aiheuttaa vasikalle kaksi kolmannen asteen palovammaa. Stressihormonien määrä veressä nousee, ja kipu on kova useiden tuntien ajan.

Sarvenalkujen polttamisen jälkeisinä päivinä vasikka tarvitsee tulehduskipulääkettä, jota tilallinen voi antaa itse.

Eläintenhoidon asenteita kartoittaneeseen kyselyyn vastasi 450 maitotilallista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot